Европска рукометна федерација (ЕХФ) промијенила је термине одигравања утакмица квалификација за ЕУРО 2022, па је познато да је пред рукометном репрезентацијом Босне и Херцеговине у 2021. години доста згуснут распоред.

Билал Шуман, селектор бх. рукометаша за Агенцију Анадолија (АА) казао је да му је у овом тренутку најважније да је већина репрезентативаца пребољела COVID-19, па му термини нису толико битни.

На отварању надметања у групи 2 квалификација за ЕУРО бх. тим је имао много проблема са зараженим и повријеђеним играчима, па је на крају на гостујућу утакмицу Њемачку отпутовао са свега 11 рукометаша. Ипак, Шуманови изабраници су одиграли одличну утакмицу и све до повреде једног од кључних играча Ивана Карачића, средином другог полувремена, имали су контролу над резултатом. Нијемци су то знали искористити и на крају уписати очекивану побједу резултатом 25:21. Иако ЕХФ није желио ни да чује за одгоду утакмице са Њемачком, сусрет другог кола са Аустријом, који се требао играти 8. новембра у Бугојну, је морао пролонгирати.

Иако Шуман нема потврду, на званичној интернет страници ЕХФ-а дуел БиХ – Аустрија заказан је за 8. март. Двије утакмице са Естонијом, које су се требале играти крајем марта и почетком априла, сада су према новом распреду заказане за јануар. Но, Шуман истиче да му то не ремети превише планове.

“Нама је реално гледајући за пласман на Европско првенство потребна побједа кући против Аустрије и у оба дуела са Естонијом, па када се год играло. Анализирао сам преосталих седам квалификационих група и тамо нисам видио нити једну екипу, која конкурише за треће мјесто, да би могла одузети неки бод од двије најјаче селекције. Тако да, уз дуеле са Естонијом, утакмицу са Аустријом и даље видим као кључну за наш одлазак на ЕУРО, без обзира што је промијењен термин“, истакао је Шуман за АА.

Селектор наводи да је првобитно планирао бх. рукометаше окупити иза Нове године, али је након сазнања да за Естонију морају отпутовати три дана прије утакмице, која ће се играти 6. јануара, одлучио то учинити 29. децембра.

“Мало је све ово збуњујуће. Имамо јануар, март, па онда крајем априла и почетком маја завршницу циклуса. Но, мени је сада важно да, након утакмице коју смо с Њемачком морали одиграти са 11 рукометаша, имамо ситуацију да је већина репрезентативаца пребољела COVID-19 и да су изашли из карантина. Тако да би у јануару могли бити комплетни за те двије јако важне утакмице са Естонцима. Једини који је и даље упитан је Карачић, којем су пукли лигаменти чланка против Нијемаца и не знамо да ли ће се опоравити. У конкуренцији ће бити и Ибро Хасељић, који се опоравио од операције лигамената кољена“, причао је Шуман и наставио:

“Имаћемо проблема са путовањем у Естонију. Планирао сам окупити играче 2. јануара, али како сада ствари стоје мораћемо путовати 3. јануара. Стога се морамо окупити 29. децембра, како би 30. и 31. обавили неколико тренинга. За Нову годину ћу им дати слободно, да би одмах након тога наставили припреме и потом отпутовали за Београд, гдје ћемо ноћити прије лета за Естонију. Проблем је и што се неће играти у Таллину.“

Иако истиче да ће оглед с Аустријанцима бити кључан у борби за Европско првенство бх. селектор не жели у овом тренутку размишљати о том сусрету.

“Сада размишљам само о Естонији. Прву утакмицу су изгубили од Аустрије у гостима, а онда очекивано од Њемачке на домаћем паркету, мислим 12 разлике. Но, то нас не смије заварати. Аустријанци су се доста намучили да би дошли до бодова. Естонци уопште не изгледају лоше. Имају играча који играју у Француској, Њемачкој, Русији, тако да их морамо респектовати. У двије прве утакмице није им играо најбољи играч Маит Патраил, што не значи да неће и против нас. Знали смо имати проблема с њима у прошлости, али ако будемо комплетни и на нашем нивоу двије побједе не би требале доћи у питање“, закључио је Шуман.

Послије некомплетна два кола у групи 2 лидер је Њемачка са четири бода, а слиједи је Аустрија са два и утакмицом мање. БиХ и Естонија су без бодова, с тим што бх. тим има дуел мање.

На Европско првенство, које ће се 2022. године одржати у Словачкој и Мађарској, пласираће се прва и друга селекција из сваке од осам квалификационих група те четири најбоље трећепласиране репрезентације. Пласман на ЕУРО 2022 осигуран је домаћинима Словачкој и Мађарској те актуелном шампиону Шпанији и другопласираној Хрватској.

Према новом распореду ЕХФ-а утакмица другог кола БиХ – Аустрија, која је била заказана за 8. новембар, играће се 8. марта. Дуели трећег и четвртог кола групе 2, који су претходно били планирани за крај марта и почетак априла, играће се 6. и 9. јануара. Термини сусрета посљедња два кола, 28. април и 2. маја, за сада су остали исти. Тако би једна од најјачих европских репрезентација Њемачка у БиХ требала гостовати 28. априла.