Влада Федерације Босне и Херцеговине разговарала је са амбасадама Кине и Русије о директној набавци вакцина против Цовид- 19 које се производе у овим земљама, казала је за БХРТ министрица околиша и туризма Едита Ђапо.

Влада је због ових преговора формирала Преговарачки тим за набавку вакцина против коронавируса за потребе грађана ФБиХ, којег чине премијер ФБиХ Фадил Новалић, федерални министар здравства Вјекослав Мандић, федерална министрица околиша и туризма Едита Ђапо и директор Завод за јавно здравство ФБиХ Давор Пехар.

“Премијер ФБиХ је већ био у контакту са руском и кинеском амбасадом који су нам казали како ћемо до вечерас, или сутра добити упуте на који начин можемо контактирати произвођаче у њиховим земљама те на тај начин директно набавити вакцине,” казала је Ђапо.

Због чињенице да Кинески инстут који је задужен за ову вакцину и даље највише воли обављати преговоре са државом, Влада ФБиХ је позвала Вијеће министара БиХ да интензивира активности на постизању билатералних договора за набавку вакцина, с циљем њихове куповине или позајмице, будући да је евидентно да КОВАКС инструмент неће задовољити потребе Федерације БиХ у погледу имунизације становништва.

Продужен рок за компанији Медимпеx

Влада Федерације Босне и Херцеговине је опредијељена да се остави додатни рок за извршење обавезе по Уговору о набавци вакцина за потребе имунизације становништва ФБиХ у 2021. години, потписаном 18.3.2021. године, из разлога више силе, те промијењених околности на које није било могуће утицати.

С обзиром на данашњу информацију Завода за јавно здравство, којом је Влади Федерације БиХ достављен акт Николе Зукора Лакусића, агента репрезента уиме РДИФ Русија, који с компанијом Медимпеx д.о.о. Сарајево учествује у поступку набавке вакцине Спутник В за подручје ФБиХ, те увјеравања да ће цјелокупна документација бити достављена Медимпеx д.о.о. Сарајево, односно да ће аранжман набавке вакцина Спутник В за ФБиХ бити ефикасно реализован у врло кратком року и то у околностирна непримјереним и отежавајућим за рад,

Влада Федерације БиХ се, на данашњој сједници у Сарајеву, упознала са информацијом Ад хоц тима за преговоре са прозвођачима вакцина и/или овлаштеним заступницима о провођењу поступка испитивања тржишта, обављеним преговорима са произвођачима вакцина и/или овлаштеним заступницима у сврху набавке вакцина против коронавируса (КОВИД-19).