Ово је била динамична и врло тешка година за све људе широм свијета. У тој години смо научили да је најважније вјеровати знаности и да свака игра или омаловажавање опасности доводи до губитака живота, економије, господарства и, на крају, среће и задовољства животом, рекао је у разговору за “БХТ1 уживо” цијењени хрватски микробиолог Иван Ђикић.

“Нашли смо и начин на који то можемо ријешити, а то је, прије свега, преко правилног тестирања, правовременог увођења мјера, изолације вируса у мањим срединама и, на крају, сада имамо и цјепиво које је уистину рјешење овог великог проблема. Уз то, полагано али сигурно долазе и нови лијекови. Вјерујем да ћемо до краја године, са цјепивом и лијековима, имати сигурну будућност и моћи ћемо контролирати ову пандемију”, сматра Ђикић.

Говорећи о информацијама које у негативном свјетлу приказују одређене врсте вакцина, он је казао како сматра да је то дјелимично преувеличано.

“Реалност јесте – имамо данас десетак цјепива која су одобрена и сва имају врло високу учинковитост. Разлике постоје у методи примјењивања, у начинима складиштења и давања тих цјепива, али сада не постоје велике разлике ни код руског Спутњика В, нити АстраЗенеке, Нововакса, Модерне и Фајзера у њиховој дјелотворности. Мислим да је то главна порука коју грађани морају имати. Уз то, ниједно од тих цјепива за сада нема доказану повезаност са озбиљним нуспојавама које би доводиле или до озбиљних здравствених проблема или до смртности. За сада нема ниједан податак о директној повезаности”, наглашава Ђикић.

“Ово што читамо по медијима није добро, мислим да су политичари и фармакокомпаније требали одиграти ову игру не гледајући своје парцијалне интересе, него су се требали удружити и на један глобални, транспарентан и отворен начин створити цјепива, развијати их, а у исто вријеме продати их по разумним цијенама, не само оним земљама које то договоре прве и могу платити прве, него свим земљама на принципима солидарности. Јер, ову болест нећемо побиједити тако да је побиједимо у Америци или у Њемачкој, него тако да глобално савладамо пандемију и прекинемо ширење вируса”, објашњава он.

Ђикић такођер сматра да се најаве о ограничавању путовања за људе цијепљене вакцинама које нису регистроване у Европској унији неће обистинити.

“Мислим да се то неће догодити и да ћемо показивати више укључивости, да ће свим људима који су пребољели болест или су цијепљени разним цјепивима бити дозвољено да путују. Вјерујем да неће бити рестрикција и да ћемо то преовладати”, сматра он.

Коментирајући информацију да је Србија омогућила цијепљење држављана Босне и Херцеговине који се, уколико то желе, могу пријавити и отићи да приме вакцину, Ђикић је рекао да се ради о цјепиву које се данас може добити и у Њемачкој и другдје.

“Особе које се желе заштитити, могле би отићи на то цијепљење које им је понуђено и, особно, ја бих то исто направио, као што сам направио прије три дана у Њемачкој када је дошао мој ред. Отишао сам се цијепити, добио сам цјепиво АстраЗенеке. Нисам уопће гледао које цјепиво ћу добити, било ми је само важно да то одобрено и у суставу којем вјерујем. У том случају, мислим да је цијепљење похвално и потребно оним људима који се желе заштитити”, објаснио је.

Говорећи о ситуацији у Њемачкој, Ђикић је рекао како у тој земљи од самог почетка није добро кренуло, али да је цијели сустав сада је пуно бољи.

Он вјерује да ће до краја љета око 60 посто њемачке популације бити процијепљено.

Овај знанственик сматра да је могуће да и Босна и Херцеговина у року од шест мјесеци процијепи своје становништво, уколико бх.власти подузму мјере за набавку вакцина.

Ђикић мисли да ће 2022. година бити година када ћемо се вратити нормалном животу, али напомиње да сам вирус неће нестати. Комбинацијом мјера и цијепљења можемо нормално живјети, сматра он.