Подаци из априла прошле године показују колико је било заражених, а данас имамо преко 2000 случајева. Ако не дође до масовне вакцинације, јасно је шта ће се десити у априлу 2022. године, рекао је у разговору за БХТ1 уживо доктор Драган Ђокановић, упозоравајући на посљедице нечињења домаћих власти када се ради о епидемији коронавируса.

Подсјећајући на хронологију епидемије у Босни и Херцеговини, од првих малобројних случајева из марта и априла прошле године до љетне туристичке сезоне, када је први пут забиљежен пораст броја обољелих, Ђокановић је истакао како надлежни тада нису реаговали на прави начин.

“Држава за то вријеме практично ништа није предузимала. На самом почетку, када нисмо имали заражених, морали смо имати довољно тестова”, казао је он, истичући да то није био случај.

Ђокановић је подсјетио да је тада Њујорк Тајмс писао како ће епидемија, ако стигне до Балкана, направити помор становништва.

“Знајући за менталитет тих људи, пошто их поприлично добро познајем, ја мислим да су они то хтјели да утопе у сезонски грип. Значи, не морају да издвоје додатна средства, то ће тиме да покрију”, рекао је Ђокановић, дајући своје мишљење о томе зашто надлежни нису реаговали на прави начин.

Описујући даљи развој епидемије, Ђокановић је рекао да је у јулу и августу забиљежено повећање броја заражених коронавирусом, док се у септембру десио лагани пад, али не задуго, јер је у октобру одржана предизборна кампања, чији смо цех платили већ у новембру и децембру.

“Знало се да ће се то десити, али без обзира, они су ишли у предизборну кампању, нису тражили од својих симпатизера да носе маске,. То су практично били букети људи на малом простору”, рекао је Ђокановић и оцијенио да су највеће странке биле и главни кривци за ширење заразе.

Друга половина децембра, пред божићне празнике, донијела је нови талас заразе. Посебан проблем је, сматра он, представљала зимска сезона и скијалишта на Јахорини и Бјелашници.

“Имамо само два пута која воде до тих скијалишта. Врло лако се могла ставити рампа, дајте негативан ПЦР тест – изволите на скијање. Па и наши људи су одавде тако ишли на море, морали су да буду негативни. Не, није им пало на памет. Рампе су им служиле за друге ствари, а позитивни људи су им долазили на скијање”, казао је наш гост, подсјећајући да је тада уозоравао да је то Ковид бомба 2021.

“На почетку нису купили довољан број тестова да одвајају заражене од незаражених. Да су тада кренули у систематичан рад. онда би се ишло континуирано, паметно и у складу са медицинским постулатима. Значи, одређени број тестова, одвајање заражених од незаражених, праћење њиховог здравственог стања, припрема болничких капацитета за најтеже случајеве и праћење ситуације на свјетској медицинској сцени, шта се дешава са вакцинама”, рекао је он.

Ђокановић је подсјетио да су надлежни до краја јуна прошле године требали да уплате средства и наруче вакцине, како је пракса и са осталим цјепивима.

То није грађевински материјал који стоји у складишту па дођете и купите одређени број комада, ради се о врло осјетљивом материјалу који се мора наручити, рекао је он.

“Ми врло добро знамо о каквим се људима ради, колико су они, не само несистематични, колико су површни, да не употријебим ријеч која им најбоље одговара – колико су безобразни према овоме народу”.

Дозволили су ширење епидемије на скијалиштима и сада, да то покрију, траже алиби уништавајући мале привреднике и угоститеље, закључио је доктор Драган Ђокановић.