Ово је превршило сваку мјеру, ради се о скандалу прве врсте и ситуацији која захтијева да се о њој врло озбиљно разговара, рекао је у емисији ”БХТ1 уживо”, осврћући се на проблем увоза вакцина за грађане Босне и Херцеговине, некадашњи парламентарац, проф.др Мирсад Ђонлагић.

Он је коронавирус назвао ”еминентним бојним отровом” и изразио увјерење да се ради о патогену који је настао у лабораторији.

”Постоје теорије које кажу да је ово људском руком направљено. Нисам сигуран, али мислим да је овај вирус настао у лабораторији. Тешко је спекулирати да је то неко намјерно урадио, али сигурно је да је дух из боце изашао и сад га се не може вратити”, казао је Ђонлагић.

Ђонлагић подсјећа да је Федерација БиХ црна тачка на тлу Европе, једина територија која није учинила ништа годину дана након почетка епидемије.

”Не знам како објаснити да власт ове земље мора да служи народу, а шта народу сад треба него заштита здравља људи. Нама не треба ни једно политичко питање да дође у први план, док се не ријеши питање вакцинације народа”, јасан је он.

Ми свако мало пролазимо кроз тешке и критичне ситуације, каже Ђонлагић, додајући како се морало муњевито реагирати јер се ради о стварима које се не праштају.

”Ја сам 28.12. написао текст у вези КОВАКС механизма и рекао отворено да у тај механизам не вјерујем”, наводи Ђонлагић.

Он се осврнуо на намјеру директорице Завода за јавно здравство Западнохерцеговачког кантона да увезе вакцине и понуди их грађанима Федерације БиХ, коју је зауставило Министарство здравства ФБиХ. Ђонлагић је ово назвао ”убијањем једног племенитог покушаја” да се људима, првенствено из Сарајева и Тузле, јер су се управо они у највећем броју и били пријавили Заводу у Грудама, обезбиједи вакцинација.

”Федерални министар одговара директорици да је то немогуће, умјесто да се пронађе рјешење.
Ради се о одсуству добре воље и осјећаја да се овај проблем мора ријешити, јер ми у Босни и Херцеговини нисмо имали тежи случај”, закључује проф.др Мирсад Ђонлагић.