Коронавирус није настао људском руком, казала је за БХРТ молекуларна биологиња Љиљана Ђукановић. Ђукановић је гостовала у премијерно приказаној емисији “БХТ1 уживо”.

Говорила је о тому што је точно задаћа молекуларне биологије у овој пандемији. По њеним ријечима, молекуларни биолози откривају што је “слаба страна” појединог вируса.

“Нама знанственицима треба пуно времена да видимо како функционира вирус. Још увијек знанственици покушавају увидјети које су то основне функције вируса. На почетку су се неке ствари предвиђале на основу пријашљњих знања о вирусима, али се ту догоди грешка попут оне да високе температуре убијају вирус”, казала је Ђукановић.

На упит је ли тај вирус направљен људском руком, одговара кратко: “Није”.

“Многи се не би обрадовали кад то чују, али вирус није направљен људском руком”, казала је Ђукановић појаснивши како је геном овог вируса “посве природан”.

Као знанственица, каже, схваћа важност информирања јавности о овом вирусу. Тако је дошла на идеју снимања мини-серијала од 60 секунди којима се едуцира грађане по питању заштите од коронавируса.

“Наши животи све више овисе о знаности и технологији данас и мислим да је важно информирати јавност”, додаје.

Стручњаци који говоре у видеима су, по њезиним ријечима, бх. стручњаци – или из БиХ или из иноземства.

“Ми радимо с четири феноменална уредника, два комуниколога и два лијечника који нам помажу да информације буду релеванте и вјеродостојне”, каже Ђукановић додавши како се серијали могу пронаћи на YоуТубе каналу “60 секунди о корони” те на Инстаграм и Фацебоок страницама.

Говорећи о руској инјекцији, каже како ниједна инјекција не може бити валидна и ефикасна док не прође један “ригорозан процес студија” што може потројати и до десет година.

“Не бих стала у први ред за ту инјекцију”, каже Ђукановић.