Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да резултате нове црногорске Владе треба вредновати према дјелима.

Црногорски предсједник је након радног ручка са амбасадорима држава чланица Европске Уније (ЕУ) казао да ће бити кооперативан у сарадњи са Владом поштујући уставне надлежности.

”Избори су потврдили висок ниво демократске зрелости коју је Црна Гора показала упркос појединим очекивањима о могућем отпору транзицији власти. Уз задовољство што Црна Гора данас има Владу и чији ће се резултати вредновати дјелима, понављам, пуну спремност да будем кооперативан и дјелујем у правцу даљег развоја Црне Горе, одговорног односа према НАТО партнерству и достизању стандарда који треба да нас доведу до пуноправног чланства у ЕУ”, казао је Ђукановић.

Њемачки амбасадор Роберт Вебер подсјетио је на значајну подршку ЕУ Црној Гори и региону у суочавању са посљедицама ЦОВИД пандемије. Он је казао да је тиме потврђена солидарност и блиске везе ЕУ и Црне Горе.

”Нове политичке околности у Црној Гори и кохабитационо вршење власти су прилика да се пошаље порука новог стила у политици према којем се, упркос разликама, може наћи заједнички именитељ у најбољем интересу грађана”, казао је он.

Шефица делегације ЕУ у Црној Гори Оана Кристина Попа исказала је захвалност за, како је казала, мирну и демократску транзицију власти у Црној Гори. Она је указала на потребу широког политичког и друштвеног консензуса и заједнички рад на остварењу европског циља.

”Новост је у Црној Гори прихватање резултата избора од стране свих политичких актера и учешће свих посланика у раду Парламента. Дио заслуга за то припада и Ђукановићу”, казала је она.