Словенски предсједник Борут Пахор оцијенио је у сриједу у Подгорици да је дошло до застоја око проширења Еуропске уније, како код ЕУ, тако и код држава кандидата са западног Балкана.

Пахор се у сриједу у Подгорици на радној вечери сусрео с црногорским предсједником Милом Ђукановићем у склопу припрема за организацију конференције Процеса Брдо-Бријуни, која ће се средином свибња одржати у Словенији.

Пахор је након сусрета казао да је његов задатак да с предсједницима држава од Словеније преко Хрватске, БиХ, Србије, Косова, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Албаније, а у сурадњи с институцијама ЕУ, нађе нове и свјеже идеје “за обновљену стратегију бржег проширења ЕУ на све државе запдног Балкана, како не би умјесто вјере у скоро чланство у Унији, те државе односно ти народи, њихове вође, размишљали о опасним алтернативама”, преноси Хина.

“То није лак задатак. С предсједником Ђукановићем сам оцијенио да је то веома комплексан задатак, али тко ће се ухватити у коштац с тим задатком ако не ми, који те обичаје, културе, народе и ту комплексност најбоље познајемо”, рекао је Пахор додавши да ће се томе посветити у припреми конференције на Брду 17. свибња. Словенски предсједник подсјетио је да почетком јула почиње словенско предсједање Вијећем Еуропске уније.

“Мислим да нема ништа важније од тога да, и у вријеме када је епидемија додатно заоштрила неке друштвене проблеме у свим нашим државама, људима дамо вјеру у мирну и сигурну будућност”, рекао је словенски предсједник честитајући Црној Гори на свему што је до сада урадила на свом путу ка ЕУ.

Црногорски предсједник Ђукановић рекао је да уочи десете јубиларне конференције Брдо-Бријуни он и Пахор имају веома сличне погледе у односу на питање перспективе регије западног Балкана.

“Чињеница да уз то Словенија ускоро започиње и своје предсједање ЕУ-ом додатан је мотив за разговоре о неким важним аспектима еуропске перспективе и Црне Горе и свих земаља регије, као и прилика да изложимо виђење тог процеса и наше интересе у том процесу, рекао је Ђукановић. Словенија има посебан сензибилитет према регији западног Балкана и тијеком свих претходних година јако је помагала процес еуропеизације наше регије”, истакнуо је.

По његовим ријечима, Црна Гора и Словенија не само да немају отворених питања већ се може говорити и о свестраној сурадњи у свим подручјима, укључујући и привреду.