Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић у понедјељак је на консултације о мандатару нове владе позвао челнике трију коалиција које су побиједиле на недавним парламентарним изборима.

Консултације би се требале одржати у четвртак.

Ђукановић је позвао Здравка Кривокапића, челника просрпске коалиције “За будућност Црне Горе” којега је већина заступника предложила за мандатара.

На консултације су позвани и Кривокапићеви партнери Алекса Бечић, челник коалиције “Мир је наша нација” и Дритан Абазовић из коалиције “Црно на бијело”.

“Након консултација, предсједник ће приједлог, у складу с уставом, доставити скупштини Црне Горе”, саопћио је Ђукановићев уред.

Црногорски предсједник има, према Уставу, рок од 30 дана од конституирајуће сједнице скупштине, која је одржана 23. септембра, да побједнику избора да мандат за састав владе.

Три коалиције су на парламентарним изборима успјеле након 30 година власти срушити Ђукановићеву Демократску партију социјалиста.

На конститутивној сједници парламента, већина од 41 владајућих заступника упутила је писмо Ђукановићу с приједлогом да мандат за састав нове владе повјери Кривокапићу.

На истој сједници за предсједника парламента изабран је Бечић.