Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић најавио је да ће потписати сет закона које је парламент у сриједу, 20. јануара, поново изгласао, наводећи да га на то обавезује Устав, али да неће потписати приједлоге за опозив седам амбасадора јер би то, како је рекао, значило да саучествује у блаћењу тих људи.

Ђукановић је рекао да не очекује да актуелна владајућа већина може бити озбиљна подршка Влади током четворогодишњег периода, и да вјерује да ће се Црна Гора суочити са потребом пријевремених парламентарних избора.

“Устав је недвосмислен, не оставља простора за различита тумачења нити за другачије понашање предсједника државе, уколико жели да се придржава Устава”, рекао је Ђукановић, образлажући најаву да ће потписати усвојене законе.

На тај начин ће, како је рекао, створити услове да се настави процедура која ће логично водити и ка Уставном суду, који је једини позван да арбитрира да ли су ти закони донесени, и да ли је њихов садржај у складу са највишим правним актом наше земље, пренијели су црногорски медији.

Ђукановић је рекао да одлуку о опозиву амбасадора доноси предсједник државе, у складу са чланом 95 Устава којим је предвиђено да је надлежност предсједника да поставља и опозива амбасадоре.