Надбискуп метрополит врхбосански Винко кардинал Пуљић упутио је након мисе у сарајевској катедрали, у суботу, 16. свибња, изразе захвалности свима који су допринијели да се у Сарајеву одржи миса за блеибуршке жртве, а онима који су га због тог чина нападали поручио је како им то опрашта.

Јавну захвалу који је кардинал Пуљић упутио након мисе у суботу, 16. свибња, у катедрали Пресветог Срца Исусова у Сарајеву преносимо у цијелости:

“Након што сам 16. свибња 2020. предводио свету мису у катедрали Пресветог Срца Исусова у Сарајеву за жртве Блеибуршке трагедије, Другог свјетског рата и пораћа, овим желим искрено захвалити свима који су на било који начин дали свој допринос да смо могли мирно и достојанствено молити за све покојне, а посебно за оне који су били жртве мржње.

Посебно захваљујем полицијским службеницима МУП-а Кантона Сарајево и свим дјелатницима сигурносних служби који су омогућили да у миру славимо свету мису у катедрали.

Искрено захваљујем и оним медијским дјелатницима који су коректно и непристрано извјештавали те нису подлегли медијској кампањи ширења мржње него су дали свој допринос изградњи међусобног поштовања, слоге, мира и љубави.

Хвала моме субрату у бискупству монс. Томи Вукшићу и свој браћи свећеницима, редовницима, редовницама и свим другима који су се несебично ставили на располагање да цјелокупан овај молитвени догађај буде организиран на лијеп и достојанствен начин.

Захваљујем свим грађанкама и грађанима који нису допустили да се у њихову срцу настани мржња него су настојали ствари разумски проматрали тежећи за правдом и истином те својим ставовима нису придоносили новим раздорима у јавности, него су исказали опредијељеност за цивилизирани пут ове земље уважавајући темељно људско право на слободу вјероисповијести и вршења обреда (усп. Опћа декларација о људским правима, чл. 18).

Захваљујем такођер свима који су се јавно дистанцирали од говора мржње, кривог интерпретирања чињеница и импутирања Католичкој Цркви да молитвом стаје на страну некога режима или оправдава злочине.

Захваљујем и многима који су, у цијелој овој ситуацији, мени особно и овој мјесној Цркви изразили солидарност и близину на било који начин.

Онима који су ми, ангажирањем хушкачке машинерије, хтјели згадити град Сарајево и моју домовину Босну и Херцеговину, поручујем да остајем поносан на то што сам син ове земље и да у њој и у њезину главном граду служим 50 година као свећеник, 30 година као надбискуп и 26 као кардинал.

Свима који су на различите начине вријеђали мене и католике у овој земљи, не желим узвраћати мржњом него праштањем. Управо онако како је то Исус молио с крижа: ‘Боже, опрости им, јер не знају што чине!’ Ниједан истински католик на мржњу неће мржњом узвраћати и стварати озрачје горчине.

Као пастир који навијешта Божју Ријеч, молим за сваког човјека да га Бог просвијетли и од зла ослободи те завлада дух помирења, повјерења и праштања како бисмо, суочивши се са својом прошлошћу, ‘истином ослобођени’ (усп. Ив 8,32) могли своју будућност градити тако да нова покољења, умјесто да буду дионици наших данашњих пријепора и трвења, могну живјети у миру, сурадњи и међусобном поштовању”, стоји у јавној захвални коју потписује кардинал Пуљић, а преноси кта.