Јавна предузећа у Бијељини запошљавају најмање 590 радника, располажу са 21,2 милиона КМ пословних прихода годишње и имају 75,7 милиона КМ дуга, резултати су истраживања Центара цивилних иницијатива (ЦЦИ) којим је обухваћено пословање јавних предузећа у надлежности Града Бијељина у периоду од 2010. до 2019. године.

Истраживање је представљено данас у Бијељини на конференцији „Резултати пословања и политички утицај на рад јавних предузећа у Граду Бијељини“ у организацији ЦЦИ.

Мањак транспарентности, недостатак контроле и изостанак одговорности за резултате пословања, као и политизација јавних предузећа, били су повод организације конференције која је окупила представнике извршне и законодавне власти те јавних предузећа. На конференцији се разговарало о резултатима рада јавних предузећа, разматрању извјештаја о раду, именовањима руководећих кадрова и доступности података о раду јавних предузећа у Граду Бијељина.

Градоначелник Бијељине Лјубиша Петровић изразио је спремност да у наредном периоду активно приступи актуелним проблемима са којима се суочавају јавна предузећа у надлежности Града, а на конференцији је говорио и о тренутним активностима које се спроводе с циљем унапређења пословања и деполитизације јавних предузећа.

“Када је ријеч о претходном шестомјесечном периоду, ми смо у Градској управи предузели иницијативу да се увођењем екстерних ревизија и јединице интерне ревизије уђе у траг пословању, народном новцу и да у складу са ревизорским извјештајем и анализом финансијског пословања посегнемо и за кривичним пријавама када се установи основ сумње да се ненамјенски трошио новац, да су се намјештали тендери и да имамо систем сумњивих јавних набавки. Ми ћемо користити правне лијекове и у наредном периоду и очекујемо рад других надлежних институција да такво пословање и санкционишу”, рекао је Петровић.

Резултати истраживања ЦЦИ-а су показали да снажан утицај политике на запошљавање руководећих кадрова у јавним предузећима, тј. директора и надзорних одбора резултира тиме да јавна предузећа најчешће дјелују у интересу политичке странке, умјесто у интересу друштва и грађана и грађанки.

ЦЦИ ће у наредном периоду у сарадњи са законодавним и извршним властима радити на унапређењу законске регулативе и пракси чиме би се повећала ефикасност јавних предузећа и смањио утицај политике на јавна предузећа, а све како би јавна предузећа у БиХ пружала квалитетне јавне услуге грађанима и допринијела већем квалитету живота грађана, саопћено је из ЦЦИ-а.