Управни одбор Удружења/удруге БХ новинари упућује јавни протест градоначелнику Зенице Фуаду Касумовићу због онемогућавања представницима медија да присуствују хитној сједници Градског вијећа Града Зеница.

Како су пренијели локални медији, непосредно прије почетка хитне сједнице Градског вијећа Града Зеница која је одржана у четвртак, 20. априла, окупљеним новинарима је речено да ће сви моћи ући у салу и присуствовати сједници. Међутим, градоначелник Касумовић је потом рекао како нико од новинара нема право да присуствује сједници изузев РТВ Зеница, којој је то једино допуштено у периоду пандемије.

На негодовање присутних новинара, из зграде је изашла предсједавајућа Градског вијећа Града Зеница Диана Бешић која је рекла да она као предсједавајућа може позвати новинаре у салу на сједницу, али и поред тога, радници упослени у Градској управи су онемогућили улазак новинарима.

Управни одбор Удружења/удруге БХ новинари истиче како забрана новинарима да присуствују сједници Градског вијећа Зенице представља груби атак на слободу медија и њихов рад. Недопустиво је ускраћивање права на директно праћење догађаја који изазивају интерес јавности, као што је то био случај са поменутом хитном сједницом на којој се расправљало о проблематици у НК Челик. Нажалост, ово није први пут да представници институција у БиХ онемогућавају новинарима право на рад, извјештавање и приступ јавним информацијама под изговором пандемије и заштите од коронавируса, док се изузеци праве само за поједине „одабране“ медије.

Управни одбор БХ новинара још једном подсјећа градоначелника Касумовића и представнике градских власти Зенице, као и свих других институција у БиХ, на законску обавезу свих јавних званичника и представника парламентарних тијела да осигурају приступ јавним информацијама у највећој могућој мјери и у складу са јавним интересом, уз поштивање свих прописаних мјера сигурности и заштите током трајања пандемије.