Предсједник механизма за међународне казнене судове (МИЦТ) Цармел Агиус одбио је приједлог да се бившег политичког челника Херцег-Босне Јадранка Прлића пријевремено пусти на слободу.

Прлић служи казну затвора од 25 година због ратних злочина.

Како стоји у одлуци објављеној на страницама МИЦТ-а, предсједник Агиус размотрио је обавијест коју је суду још 2019. прослиједила влада Велике Британије гдје Прлић служи казну, у којој стоји да је према законима те земље Прлић стекао право на пријевремени увјетни отпуст из затвора након половице одслужене казне.

Тај је увјет, сукладан британским законима, испуњен у вељачи 2020., но предсједник МИЦТ-а оцијенио је како се у Прлићевом случају он не може примијенити јер је судска пракса да се осуђене за ратне злочине пред Хаашким трибуналом може ослободити тек након двије трећине одслужене казне.

Агиус је британске власти извијестио како ће Прлић право на пријевремени отпуст стећи тек у травњу 2024. године. Агиус је навео како се свему конзултирао са суцима Тхеодором Мероном, Јеан-Цлаудеом Антонеттијем и Лиу Даqуном, члановима вијећа које је осудило Прлића и осталу петорицу бивших дужносника Херцег-Босне. Они су се сугласили како британски приједлог не треба прихватити јер не постоје никакве изванредне околности због којих би се Прлића већ сада ослободило.

Прлић се, након што је против њега оптужницу подигнуо Међународни казнени суд за бившу Југославију (ИЦТY), предао у травњу 2004. У поступку окончаном 2017. осуђен је на 25 година затвора. Заједно с њим на по 20 година затвора осуђени су Слободан Праљак, који се тада убио у судници попивши отров, Бруно Стојић и Миливој Петковић. На 16 година затвора осуђен је Валентин Ћорић, а Берислав Пушић на десет година затвора.

Сви су проглашени кривим за ратне злочине над Бошњацима у БиХ.