Члан Кризног штаба Србије, имунолог Срђа Јанковић, изјавио је да тој земљи пријети експоненцијални раст броја заражених вирусом корона, због чега ће Кризни штаб у наредном периоду разматрати могућност увођења двије нове мјере.

“То су обавезно ПЦР тестирање за улазак у Србију и скраћивање радног времена објеката, али доношење мјера које се не спроводе неће ништа помоћи”, рекао је Јанковић.

Он је истакао да забрињава сваки пораст бројки заражених, преминулих и пацијената на респиратору.

“Најважније је сачувати контролу над током епидемије, ограничити раст броја заражених. Прије него што говоримо о пооштравању, мјере које су на снази морају да се спроведу. Избјегавање окупљања, маске, дистанца, могу много тога да учине”, рекао је Јанковић.

Према његовим ријечима, вирус у овом таласу има потенцијал за већу снагу и може да траје и седмицама.

“Циљ је да пролонгирамо, да не буде стрм пораст, да не би здравствени систем био под ударом”, рекао је Јанковић за РТС.

Директор београдског Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” Верица Јовановић изјавила је да ће Кризни штаб предлагати најургентније мјере у складу са епидемиолошком ситуацијом, те да треба настојати да не дође до контаката међу људима с циљем превенције преношења вируса.

Јовановић је, између осталога, рекла како мјере у школама дају добре резултате та да, за сада, није планирано затварање школа.

“Уколико дође до погоршања, све мјере ће бити примијењене”, рекла је Јовановић.