Словеначки премијер Јанез Јанша најавио је данас да ће у Словенији епидемија ковида-19 бити “обуздана” за неколико недјеља и додао да сматра како је на болест имуно већ око 40 одсто становништва.

“Практично је већ 800.000 људи заштићено или вакцинисањем или тако што су пребољели инфекцију, што нам даје оптимизам да ћемо до љета побиједити епидемију и опет почети да живимо нормално”, поручио је Јанша путем Твитера, додајући да је услов за то да се сви и даље придржавају рестриктивних мјера.

Према посљедњим званичним подацима, 32,3 одсто популације Словеније је добило прву дозу вакцине против корона вируса, а 17 одсто и другу дозу, а заштићенима сматрају и они који су инфекцију пребољели у претходних шест мјесеци.

Словенија се тренутно налази у “жутој” фази епидемије, док се службено процјењује да би крајем овог или почетком сљедећег мјесеца могла да уђе у “зелену” фазу с мање од 300 нових случајева дневно, када би дошло до новог попуштања мјера.

Влада је данас објавила да је у претходна 24 сата забиљежено 497 новозаражених, а број хоспитализованих је први пут након више мјесеци пао на мање од 400.

У болницама су тренутно 383 ковид пацијента, од којих 113 на интензивној њези, па неке болнице почињу да укидају ковид одјељења и појачавају заустављене здравствене програме.

У извјештају владе од данас се додаје да је умрло шест пацијената, а из болница су отпуштене 52 особе на кућну његу.