Словенски премијер Јанез Јанша казао је данас да би према оптимистичним очекивањима епидемија коронавируса у Еуропи и Словенији могла бити заустављена у идућа три мјесеца, односно кад се почне масовно примјењивати цјепиво.

”Влада већ припрема нови законски пакет помоћи господарству и грађанима за вријеме након изласка из епидемије, но то се неће догодити до краја ове године. Но, оптимистично се надамо да ће до тога доћи у року три мјесеца и да ће цјепиво које долази успјешно зауставити ширење епидемије у Еуропи и Словенији”, казао је Јанша заступницима у парламенту.

Он је представио шести законски пакет помоћи због посљедица коронакризе којим се послодавцима, грађанима, незапосленима и другим категоријама одобравају субвенције од око једне милијарде еура, преноси Хина.

Опозиција лијевог центра критична је према влади јер сматра да није на вријеме подузела мјере за обуздавање епидемије, те успјела смирити други епидемијски вал унаточ свим рестрикцијама.

Опорба најављује да ће гласовати против владиног законског приједлога да се прекршитељи епидемијских мјера драконски кажњавају глобама од тисућу до десет тисућа еура, јер сматра да би бољи учинак, умјесто кажњавања, имала боља комуникација и објашњавање мјера, уз више емпатије према погођеним слојевима становништва у овој кризи. Предложене казне вишеструко су веће него што је садашња казна која износи 400 еура.

Епидемија се не смирује

Ситуација се с епидемијом још не смирује, казао је на конференцији за новинаре у Љубљани гласноговорник владе за covid-19 Јелко Кацин, коментирајући тренутно стање.

Према објављеним подацима владе, у задња је 24 сата умрло још 43 обољелих, док је било још 2.226 новозаражених, трећи највећи број нових зараза у једном дану до сада.

У врло оптерећеним covid болницама сада је 1297 болесника, од чега 202 на интензивним одјелима, а у некима од њих упозоравају на критичну ситуацију коју за сада некако успијевају контролирати.

”Стално морамо импровизирати и то нас исцрпљује у погледу ресурса и кадра и то стање не може трајати унедоглед”, казао је на владиној конференцији за новинаре др. Грегор Просенц из мариборског Клиничког центра (УКЦ), навевши да су крајем прошлог тједна због преоптерећености и мањка постеља морали неке од обољелих пребацивати у друге болнице широм државе.

Тренутно је у тој болници 218 обољелих, од чега 47 на интензивном одјелу, а Просен је казао како се сумња да је до нове експлозије ширења вируса дошло прије десетак дана у вријеме окупљања за Мартиње.

Зараза најприсутнија у радним срединама и домовима за старије

Према прелиминарној анализи коју је направио словенски национални Институт за јавно здравље (НИЈЗ) доста разлога за пораст инфекција у задње вријеме треба тражити у радним срединама које не поштују све прописе у погледу особне заштитне опреме и средстава и гдје до нежељених контаката долази примјерице у паузама или код јела и пушења.

Представници министарства за рад и социјалну политику потврдили су да је стање у домовима за старије и даље тешко, много теже него у првом епидемијском валу, па је тако од 20. српња до данас у њима умрло 580 штићеника, унаточ свим подузетим мјерама заштите и координаторима за обуку и примјену мјера које је одредила влада.

Ситуацији са ширењем вируса у домовима доприносе и неадекватни просторни увјети јер је у домовима много штићеника, а грађени су прије више десетака година, упозорила је државна тајница у том министарству Марија Рибич.