Словенски премијер Јанез Јанша назвао је данас, тијеком парламентарне расправе о повјерењу влади, “деструктивном фарсом” покушај опорбе да сруше његову владу и формирају нову, чији би предсједник био Карл Ерјавец, челник Демократске странке умировљеника (ДЕСУС).

Приједлог опорбене Коалиције уставног лука (КУЛ) је деструктиван потез и “фарса”, при чему опорба узалуд троши вријеме и новац порезних обвезника, казао је Јанша у наступу пред заступницима.

Бранећи се од оптужби да је у вријеме пандемије коронавируса његова влада занемарила струку и зато политички уводила криво темпиране протуепидемијске мјере и лоше управљала епидемијом, Јанша је рекао да је његова влада дјеловала много боље од пријашње лијево-либералне владе коју је водио бивши премијер Марјан Шарец, чија се влада распала пред сам почетак епидемије.

“То грађани осјећају кроз свој џеп јер смо спасили тисуће радних мјеста и осигурали помоћ у епидемији за све категорије. Никога притом нисмо испустили и тако смо им створили перспективу за будућност”, додао је.

Што се тиче велике смртности од посљедица Цовида-19, што је такођер једна од замјерки опорбе политици владе, Јанша је казао да је то посљедица чињенице да је словенска популација међу десет најстаријих у свијету, те што су пријашње владе прије његове занемаривале потребе старијих генерација.

Он је устврдио је да његова влада осигурала велика средства за градњу нових домова за старије, док су пријашње владе више прорачунских средстава осигурале за невладине организације које, по његовим ријечима, сада дјелују као активистичка “паравојска” у интересу љевице и против садашње владе.

Јанша је у наступу пред заступницима оцијенио да су покушаји да се његова влада сруши осуђени на неуспјех, но ако би се то и догодило, његова ће Словенска демократска странка (СДС), по његовим ријечима, спремно дочекати и нове изборе.

“Узалуд губите вријеме и трошите новац порезних обвезника”, казао је Јанша.

Челник ДЕСУС-а и опорбени кандидат за новог мандатара Ерјавец у свом је наступу у парламенту казао да опорба жели зауставити Јаншин пут “денормализације” државе и удаљавања од начела владавине права те да је тај циљ испред његових властитих амбиција.

Политика нове владе, ако се изгласа неповјерење Јаншиној, бит ће јачање повјерења у све три гране власти, враћање повјерења у здравствену струку у вријеме епидемије, те повратак Словеније међу нормалне државе, казао је Ерјавец у свом наступу пред заступницима словенског парламента.

Премда је Ерјавец изјавио да вјерује у то да ће добити потпору заступника довољну да постане мандатар, словенски медији оцјењују да је то мало вјеројатно, премда не и посве немогуће.

Ерјавец тврди да има осигураних најмање 43 гласа за изгласавање неповјерења Јаншиној влади, што је три мање од потребне минималне натполовичне већине, но да вјерује да ће и нетко од заступника из садашње коалиције у тајном гласању гласати тако да омогући “нормализацију” земље, односно Јаншин одлазак с мјеста премијера.

Жестока парламентарна расправа о томе нарушавају ли Јанша и његова влада темељне вриједности словенског устава, уводе ли тип ауторитарне демокрације те земљу својом вањском политиком удаљавају од средишта ЕУ према “илибералним демокрацијама, како у својој иницијативи истичу Ерјавец и странке из коалиције КУЛ наставит ће се до касних вечерњих сати. Резултат гласања очекује се између 23 сата и поноћи.