С обзиром на већ наручене количине Пфизер-БиоНТецхова и Модернина цјепива које ће добити у оквиру Еуропске уније, Словенија би постављени циљ да цијепи 70 посто становништва могла досегнути већ почетком љета, изјавио је у уторак поподне премијер Јанез Јанша.

“Према планираним испорукама цјепива, до почетка љета у Словенији већ можемо постићи 70-постотно цијепљење становништва против болести цовид-19, те тако практички обуздати епидемију, барем унутар наших граница”, рекао је словенски премијер.

По његовим ријечима лијечници приликом цијепљења морају строго поштивати редослијед утврђен у еуропској и националној стратегији цијепљења, кад се најприје цијепе рањивије скупине по унапријед утврђеним критеријима, а ако неки појединац који се пријавио на цијепљење одустане, онда то цјепиво мора добити сљедећи унутар исте рањиве скупине, а не нетко други, упозорио је Јанша.

Словенија је наручила 2.757.948 доза цјепива од Пфизера и БиоНтецха и 470.000 доза од Модерне, што укупно износи 3.227.948 доза цјепива која су већ одобрена, преноси Хина.

То значи да је Словенија већ осигурала цјепиво за 1.613.974 цијепљења. Што се тиче наручених цјепива која још нису добила одобрење Еуропске агенције за лијекове ЕМА, Словенија има 1.397.336 доза наручених од АстраЗенеце, 1.039.880 доза од ЦуреВац-а и 940.000 доза од Јанссена, казао је Јанша.

Додао је да би сљедећи мјесец његова влада могла одредити поступно укидање рестрикција, кад буде јасно како темпо цијепљења утјече на повећање имунитета у земљи. Тада ће донијети и стратегију изласка из епидемије, односно мјера потребних за субвенционирање подузећа и грађана због штета које су у коронакризи претрпјели.

Преко ЕУ-а Словенија је осигурала укупно више од три милијуна доза цјепива за ову годину, а ЕУ као цјелина 2,3 милијарде доза, што је више од стварних потреба, па ће се вишак дијелити сусједним државама које нису чланице и трећим мање развијеним државама по свијету, најавио је Јанаша на конференцији за новинаре на Брду код Крања.