Словенски министар вањских послова Анже Логар устврдио је данас да је влада Јанеза Јанше за односе с САД-ом и позицију земље у ЕУ учинила више него лијеве владе задњих година, негирајући тврдње опорбе да су Јаншини твитови о америчким изборима ”дипломатски фијаско” који је ”осрамотио” земљу.

”Данашњи односи Словеније с САД-ом битно су бољи него што су били у ожујку, кад је ова влада наступила и бољи него у вријеме свих лијевих влада у задњих 5-6 година које су занемаривале односе с Вашингтоном и важност трансатлантских односа”, казао је Логар, одговарајући на жестоке критике заступника опорбе пред вањскополитичким одбором парламента, преноси Хина.

Након што је Јанша одмах по завршетку америчких избора на Твитеру поздравио побједу Доналда Трампа, а потом по проглашењу побједе Џоа Бајдена није честитао тврдећи да је то преурањено, опорба тврди да је Јаншино ”непримјерено” комуницирање на друштвеним мрежама ”осрамотило” Словенију у међународном, али и у еуропском простору. Логар је одбацио те тврдње наводећи како је више ”срамоте” од Јанше Словенији нанио бивши премијер Марјан Шарец који је одбио наступити у Еуропском парламенту почетком године.

На питање опорбених заступника што о Јаншиним порукама потпоре Трампу и његовим сумњама у изборни процес у САД-у мисли њемачка канцеларка Ангела Меркел, Логар је казао да се стајалиште о некој држави не може ”редуцирати” на један твит на друштвеним мрежама, нити доносити закључке о њезиној позицији.

Словенија је активно укључена у предсједавајући ”трио” ЕУ-ом, с Њемачком и Португалом, у оквиру којега у другој половици 2021. преузима предсједавање Вијећем ЕУ-а и њена је позиција у ЕУ-у чврста, изнио је Логар минимизирајући могуће посљедице Јаншина сврставања на страну Доналда Трампа и након што је Џо Бајден проглашен побједником америчких избора.

Логар је одбио коментирати Јаншине поруке на твитеру који су задњих тједан дана изазвале много критика у Словенији, али и чуђење многих у међународним круговима јер су постале виралне и добиле глобалну димензију јер је словенски премијер био међу ријеткима који су отворено подржали Трампа. Навео је да вјерује да ће опорба имати прилику то изравно питати самог премијера идући тједан у парламенту.

Опорбени заступници у одбору за вањску политику из опорбених Социјалних демократа (СД), Листе Марјана Шареца ЛМШ) и Странке Аленке Братушек (САБ) у више су својих интервенција постављали питања како ”санирати” велику дипломатску штету насталу Јаншиним твитањем, наводећи како је ријеч о ”великом политичком скандалу” међународних размјера, ”самоубилачком међународнополитичком потезу” садашње владе и њеном ”највећем дипломатском киксу” до сада, од којега се због премијерова солирања дистанцирао и дио владајућих странака, честитајући накнадно Џоу Бајдену на побједи.