Јапан и Велика Британија потписали су данас билатерални споразум о слободној трговини, што је први такав договор након Брегзита. Споразумом су смањене царине на јоркширску јањетину која се продаје у Јапану, као и на ауто дијелове за творницу Нисана.

“Како је прикладно бити у земљи излазећег сунца и дочекати је у зору нове ере слободне трговине“, рекла је британска секретарка за међународну трговину Лиз Трас током церемоније потписивања у Токију.

У друштву јапанског министра вањских послова Тошимицуа Мотегија, Трас је споразум назвала “оријентиром“ као први велики трговински споразум за Британију, која поново постаје независна трговинска држава.

Споразум, за који се очекује да ће повећати британску трговину с Јапаном за 15 милијарди фунти (око 16,6 милијарди еура) на годишњем нивоу, такођер ће олакшати британским компанијама рад у Јапану.

Финансијске услуге највећи су британски извозни производ у Јапан, који сада износи 28 посто. Енглеско пјенушаво вино, капути, ципеле, месо и кекси произведени у Британији, појефтиниће у Јапану.

Мотеги је рекао да билатерални споразум осигурава континуитет са ранијим европским споразумом и додаје нова подручја за сарадњу попут е-трговине и финансијских услуга.

У актуелни јапански споразум о слободној трговини с Европском унијом Велика Британија укључена је само до краја ове године, јер излази из уније.

Неопходно је још да парламенти обје земље одобре споразум како би могао ступити на снагу.