Јапанске здравствене власти изразиле су забринутост да би нови сојеви вируса корона могли бити покретач четвртог таласа пандемије на само 109 дана од почетка Олимпијских игара у Токију.

Нови сојеви вируса много су заразнији и отпорнији на вакцине, које још нису доступне широј јавности Јапана. Ситуација је најтежа у Осаки, гдје је прошле седмице регистрован рекордан број заражених на дневном нивоу, због чега су власти увеле мјере блокаде.

Мутирани сој вируса корона прво је откривен у Британији и узрок је великог броја заражених у региону Осака.

”Четврти талас ће бити много већи. Потребно је да почнемо разговоре о циљаним мјерама за област око Токија”, рекао је један од чланова стручног тима и професор на Универзитету у Токију Коџи Вада.

Јапан је прошле године у два наврата проглашавао ванредну ситуацију и званичници сада разматрају много прецизније мјере како би омогућили локалним властима да скрате радно вријеме и уведу новчане казне.

Осака је отказала пролазак олимпијске бакље, али је јапански премијер Јошихиде Суга инсистирао на томе да ће се Олимпијске игре одржати како је и планирано. Он је истакао да мјере примијењене у Осаки могу бити уведене и у Токију и другим мјестима, у случају потребе.