Предсједник Српског народног вијећа (СНВ) Милорад Пуповац, те представници јеврејске и ромске заједнице и организације антифашиста у Хрватској заједно ће у четвртак, 22. априла, обиљежити 76 година од пробоја логораша из усташког концентрационог логора у Јасеновцу.

Тим поводом Пуповац, предсједник координације Јеврејских општина у Хрватској Огњен Краус, представник Савеза Рома ”Кали Сара” Вељко Кајтази и предсједник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Фрањо Хабулин положиће вијенце и запалити свијеће код Каменог цвијета у Јасеновцу, потврдио је портпарол СНВ-а Еуген Јаковчић.

Он је навео да ће бити одата почаст свим страдалим и преживјелим заточеницима усташког концентрационог логора у Јасеновцу – мушкарцима, женама и дјеци, који су побијени због своје вјерске, националне или идеолошке припадности.

”И овог 22. априла сјећамо се пробоја заточеника из концентрационог логора Јасеновац и памтимо све жртве – Србе, Роме, Јевреје, Хрвате и антифашисте које су побиле усташе у највећем усташком концентрацијском логору у тзв. Независној Држави Хрватској, који је постојао 1337 дана и распростирао се на десетак локалитета”, написао је Јаковчић за ”Фејсбуку”.

Краус је рекао да су се представници народа жртава договорили да заједно учествују у комеморацији у Јасеновцу након што премијер Андреј Пленковић није пристао да учествује на догађају заједно са предсједником Хрватске Зораном Милановићем.

Представник ромске националне мањине Вељко Кајтази рекао је да је изненађен што неће бити јединствене колоне.

”Народ који је настрадао најмање је крив за тренутну ситуацију и односе који владају. Ми смо прошле године и отворили ромски меморијални центар, који је финансиран од Владе и Града Загреба, што је подстицај ромској заједници и искорак у смислу Другог свјетског рата”, рекао је Кајтази.

Портал ”Индекс” преноси да за сада није најављено када ће премијер и предсједник Хрватске посјетити Јасеновац, али да је познато да то неће учинити заједно.