Савјетник за статистику и планирање у Уреду премијера Федерације Босне и Херцеговине Надир Јахић казао је да је пандемија коронавируса у почетној фази тешко погодила све секторе економије у Федерацији БиХ.

“Затварање тржишта, слом ланаца снабдијевања и мјере затварање су учиниле да је у прва два мјесеца пандемије пад индустријске производње кумулативно износио скоро 16 посто. Свједоци смо били да су у почетку пријетиле несташице неких основних потрепштина и једна од првих мјера широм свијета је била да се токови роба изузму од ограничења кретања”, истакао је јахић.

Нагласио је да је након два мјесеца почео опоравак произвођачког дијела економије те да у Федерацији БиХ индустријска производња од мјесеца маја 2020. године биљежи раст од 22 посто и да је прешла предпандемијски ниво.

“Као даљњи индикатор требамо узети чињеницу да је извоз из Федерације БиХ у првом кварталу ове године за 18 посто већи него у истом периоду 2020. године, дакле прије почетка пандемије и први пут је прешао вриједност од двије милијарде конвертибилних марака за један квартал. Покривеност увоза извозом је досегла рекордних 65 посто”, подвукао је Јахић.

Закључио је да сектори економије, услужни сектор и туризам, и даље захтијевају пажњу, јер су још увијек ограничени епидемиолошким мјерама, а запошљавају велики број људи и главни су генератор јавних прихода од индиректних пореза.