Олимпијска планина Јахорина ово љето једна је од најпосјећенијих и најпожељнијих туристичких дестинација за бројне госте из Босне и Херцеговине и Србије, наводе из Олимпијског центра Јахорина.

То потврђују, саопћили су, званични подаци о броју ноћења остварених у јулу и аугусту, али и резервације за наредних десетак дана. О популарности планине, додају, свједоче и ужурбани радови на изградњи нових објеката за смјештај туриста.

Наглашавају да су такве бројке велики успјех и мотивација за будућност Јахорине, након што су у марту, априлу и мају забиљежени катастрофални резултати усљед ситуације изазване коронавирусом и немогућности кретања, рада хотела и других објеката.

“До сриједе је остварено више од 21.000 љетних вожњи на ОЦ Јахорина и забиљежен је пораст од готово 240 посто у односу на претходну годину у истом периоду, када је остварено 6.200 љетних вожњи. Претходни викенд је био најпосјећенији ове сезоне, када је забиљежено готово 1.700 љетних вожњи. Промет је такође увећан за више од 260 посто у односу на претходно љето које је било рекордно по свим параметрима. Прогнозирамо да ће ова љетна сезона бити најуспјешнија у хисторији”, наводи Сања Ћеремиџић из ОЦ Јахорина.

Сматра да су нови садржаји и богатија љетна понуда прави потез, посебно у условима када су путовања ограничена и када сви проналазе уточиште у природи и планини.

“Јахорина је сада заиста рај за активан одмор и потпуни бијег од свега што нас свакодневно оптерећује и замара и посјетиоци су то препознали”, каже Ћеремиџић.

Јахорина је, додаје, већ постала препознатљива по планинском бобу на шинама дужине 2,5 километра, најдужем у региону који достиже брзину од 40 км/х и један је од десет највећих у Европи.

Осим тога, свакодневно су у погону и нове, велике адреналинске атракције, тоwер, лоопстер и скy диве, који су распоређени на Пољицама и на Језеру на врху планине.

“Посјетиоци се могу опробати и у љетном санкању, вожњи икс-рајсера, вожњи бицикала, али и уживати у дугим шетњама планинским стазама. Језеро на врху планине смо амбијентално уредили са шеталишном зоном, молом и клупама, освијетлили смо шетачку стазу око језера. У току је и набавка љетних забавних садржаја за језеро, педалине, понтони, лопте, па ће и ове занимљиве атракције додатно обогатити љетну понуду. У плану је изградња великог игралишта за дјецу са друге стране језера. Урадили смо и освјетљење трасе дужине од 4.200 метара која води до олимпијског бара. Уз олимпијски бар и полаз најдужег у региону боба на шинама, у плану је да врх планине буде центар забаве и дешавања у току љетне сезоне”, наводи Ћеремиџић.

Истиче да су хотелски капацитети на Јахорини попуњени и већ данима је немогуће резервисати спавање. Највише је гостију из Сарајева, Београда, Новог Сада, Лознице, Бања Луке, саопћено је из ОЦ Јахорина.