Сутра почиње Европско рукометно првенство за рукометашице које ће ове године бити одржано у Данској. Босну и Херцеговину ће на овом такмичењу представљати Бишћанка Аријана Јашаревић Војић, рукометни ИХФ/ЕХФ делегат.

За БХРТ је говорила о својим рукометном почецима, судијcкој каријери и улози делегата на рукометној утакмици.

“Рукометни делегат је такођер једно од службених лица. Судије су у самом терену али је ту и рукометни делегат који сједи за записничким столом, води бригу о регуларности такмичења, о резултату и времену. Када су судије у недоумици како да ријеше неки проблем, коначну одлуку о томе доноси делегат утакмице. То је веома комплексна и одговорна функција”, појашњава Јашаревић Војић.

Као активан играч, наступала је за РК Бихаћ али се већ током играчке каријере окушала и као рукометни судија.

“Судила сам до 2011. године када сам због мајчинског позива морала једно вријеме да паузирам. Тада је једна моја колегица одселила из Бихаћа и ја сам из жеље да останем у рукомету одабрала позив делегата и ево показало се као исправна одлука”, каже Јашаревић Војић, којој ће турнир у Данској бити већ треће Европско првенство на којем ће наступити као делегат.

Предстојећи ЕУРО 2020, како каже, специфичан је у односу на претходна издања завршних европских турнира за рукометашице.

“Оно што ће овај ЕУРО разликовати од других је то што ћемо сви бити у такозваној “црвеној зони”. Наше кретање биће ограничено само на мјеста која су дезинфикована и у тој зони ће се кретати само особе које су потпуно здраве. Ми смо већ у посебном режиму тестирања. Свака 72 сата тестирају се службена лица, али и играчице и стручни штабови. Препорука је да ових дана будемо у изолацији и све се предузима да тамо стигнемо здрави. Сви желимо да се тај ЕУРО ипак одржи јер ако вирус уђе, све се активности морају прекинути. Ми се надамо да неће доћи до тога”, каже Јашаревић Војић.

Она подсјећа да је овогодишње Европско првенство за рукометашице требало да се игра у Норвешкој и Данској, али због епидемиолошке ситуације у Норвешкој, играће се само у Данској.

“Норвешка због својих рестрикција није дозволила у земљу уђе осам екипа и службена лица. Није дозвољено чак никакво јавно окупљање тако да је Норвешка прије 10 дана отказала то домаћинство. Све очи су биле упрте у дански рукометни савез и пред њима је био велики изазов. Успјели у врло кратком року да предложе други град који ће бити домаћин, а то је Колдинг. Дакле, првенство ће ипак бити одржано у два данска града. Двије групе ће играти у Хернингу, а двије у Колдингу”, казала је за БХРТ рукометни делегат Аријана Јашаревић Војић.