Један од најуспјешнијих аустралских атлетичара и бивши олимпијски првак у ходању на 50 км Јаред Таллент (36) објавио је прекид активне каријере.

Таллент је објавио како прекида каријеру након низа озљеда које су га натјерале на одустајање од свог сна о натјецању на четвртим олимпијским играма.

“Посљедњих неколико година била је права борба. Имао сам пуно проблема с озљедама, било је и неколико ствари које су се догађале у мом особном животу. Имао сам и неколико добрих раздобља у којима сам мислио да све иде у добром смјеру и да ћу се моћи вратити. Једноставно није требало бити овако, али заиста сам поносан на оно што сам успио постићи,” додао је један од најуспјешнијих аустралских олимпијаца.

Тијеком успјешне каријере Таллент је освојио четири олимпијске медаље, при чему и злато на ОИ у Лондону 2012. на 50 км, но медаљу је добио тек четири године касније.

Аустралац је у Лондону циљем прошао као други иза Руса Сергеја Кирдјапкина, да би се касније открио како је Рус био позитиван на лијекове који побољшавају перформансе и прије и након Игара. Чак четири године су требале да Аустралцу напокон златна медаља буде огрнута око врата на церемонији у Мелбоурнеу.

На свом олимпијском дебију, у Пекингу 2008. је освојио сребро на 50 км и бронцу на 20 км поставши први Аустралац након Стана Роwлеyја из 1900. који је на једним ОИ освојио више атлетских медаља. На посљедњим ОИ у Рио де Јанеиру био је други на 50 км. Има и три сребра са свјетских првенстава на 50 км (2011, 2013, 2015).