Једнократне заштитне маске за лице могу испуштати хемијске загађиваче и нанопластику у околиш, упозорили су истраживачи.

Научни тим Универзитета у Свенсеју открио је да се тешки метали и пластична влакна ослобођају када се искориштене маске потопе у воду. Упозоравају да је потребна боља регулација и спровођење опсежних истраживања о њиховом утицају на околиш и јавно здравство.

“Прије пандемије залагали смо се за смањење употребе пластичних сламки, смањење амбалаже, али сада гледамо на стотине и хиљаде ових маски које се одлажу”, изјавио је Сарпер Серп, доктор који је радио на поменутом истраживању.

Како је казао, неопходно је разврстати приоритете, прије свега побиједити пандемију коронавируса и заштити јавно здравство.

“Затим, у међувремену, морамо подузети кораке како би заштитили околиш”, поручио је Серп, преноси BBC.

Још у новембру прошле године истраживаче је првобитно занимао само утицај пластичног отпада на околину. Али, како су тестирали маске, открили су све више хемикалија. Загађивачи су често били повезани с бојама које су се користиле у производњи маски, углавном израђених у јужној Азији, а посебно у Кини.

Тим научника је пронашао трагове олова, антимона и кадмија – свих тешких метала који у малим дозама могу бити токсични.

“На еколошком нивоу с количином производње ових ствари – све се акумулира”, упозорио је Гереинт Саливан из уреда за трансфер технологије на Универзитету у Свенсеју.

Истакао је да су пронађени тешки метали такође биоакумулативни, што значи да се не уклањају из водених система и временом се накупљају. Свака маска која је потопљена испуштала је хемикалије.

“То је заиста шокантно. Количина произведеног материјала имаће утицај на ширу околину”, додао је Саливан.