Невесињски крај обилује бројним природним љепотама, а једна од њих је језеро Алаговац, које привлачи бројне рекреативце и заљубљенике у природу.

Невесињско море, како га зову посјетиоци, умјетно је језеро настало 1968. године, преградњом потока Алаговац. Првобитна намјена била је снабдијевање града водом, али је у посљедње вријеме на његовим обалама све више туриста.

На надморској висини од 860 метара, језеро мами својом љепотом и околином, јер је ушушкано у шуми, а до многих плажа води макадамски пут. У плану је и изградња бициклистичке стазе око језера.

РАДОШ БУХА, Туристичка заједница Невесиње

“Изузетно је богатство рибом, имамо сома, амура, смуђа, шарана, за сваког понешто. Језеро је баш нетакнуто, нема никаквих загађивача, тако да је вода изузетно чиста, амбијент око језера је предиван са шумама пуним хладовине”.

Велико крашко поље у којем се смјестило Невесиње окружују планински вијенци високи и до 2.000 метара. Чланови планинарско-еколошког друштва ”Зимомор” вриједно раде на организацији и промоцији планинских љепота па тако и Вележа који је, кажу нам, најатрактивнији за алпинисте.

САВА МИШКОВИЋ, Планинарско-еколошко друштво “Зимомор”

“Имамо Црвањ који је доста питомији од Вележа и који је за лагане туре. Препорука је за рекреативце, за људе који нису навикли на екстремније ствари”.

На планинским подручјима Вележа, Црвња, Морина и Бјелашнице, друштво активно ради на маркирању и сређивању планинарских стаза и објеката. Тако су у протеклом периоду изградили Виа фератту, односно осигурану планинарску стазу којом се, уз помоћ сајле и металних газишта, прелазе неприступачне дионице планинских масива.

САВА МИШКОВИЋ, Планинарско-еколошко друштво “Зимомор”

“Она је урађена на сјеверној страни Ботина. Дуга је око 600 метара. Тешка је мало и није баш за сваког. Првенствено за оне који се не боје висине. У подножју Ботина се налази и село Лакат. Долази се до језерцета малог и поред њега је планинарски дом из којег можемо доћи до те феррате”.

Спој природних љепота у виду језера и планина које га окружују даје јединствени осјећај уживања свим посјетиоцима невесињског краја. Дода ли се томе и богата културно-хисторијска баштина, може се закључити да ову источнохерцеговачку опћину вриједи посјетити.