Међународна хуманитарна организација Љекари без граница (МСФ) поручила је данас да свједочи ”драматичном приливу” пацијената с КОВИД-19, који су у критичном стању, у ратом погођеном Јемену.

”Позивамо све медицинске хуманитарне организације које су већ присутне у Јемену да брзо повећају хитни одговор на КОВИД-19”, рекао је Рафаел Веихт, шеф мисије МСФ-а у Јемену.

Навео је да им је потребна већа међународна подршка.

Више од 3.800 заражених коронавирусом, укључујући 810 смртних случајева, забиљежено је у Јемену од почетка пандемије. Међутим, вјерује се да је стварни број много већи с обзиром да се не тестира велики број људи.

Љекари без граница су навели да воде центар за лијечење КОВИД позитивних пацијената у болници Ал Гамхурија у Адену, гдје је тренутно заузето свих 11 кревета на одјелу за интензивну његу.

”Нажалост, многи пацијенти који нам долазе већ су у критичном стању”, рекао је Лине Лутенс, медицински координатор МСФ-а у Јемену.

Јемен је поприште сукоба и насиља од 2014. године, када је побуњенички покрет Хуси преузео контролу у већем дијелу земље, укључујући главни град Сану. Конфликт је ескалирао годину касније кад су Саудијска Арабија и њени арапски савезници стали уз Владу Јемена и почели изводити зрачне нападе на положаје побуњеника.

Уједињене нације упозоравају да је у Јемену на сцени једна од највећих хуманитарних криза у свијету са милионима људи чији животи су угрожени због глади и недостатка основних увјета за живот.