Најмање 22 особe погинулe су данас и око 50 је повријеђено у експлозијама на аеродрому у Адену док је слетао авион у којем је била нова влада националног јединства Јемена. Недуго након ове, одјекнула је снажна експлозија у близини предсједничке палате у Адену, у коју су данас пребачени чланови новоформираног кабинета након напада на аеродрому у истом граду.

Нико није преузео одговорност за напад.

Министарство унутрашњих послова Јемена саопћило је да је у експлозији живот изгубило најмање 22, а да је рањено још 50 људи.

У саопћењу се наводи да међу страдалим има и цивила и службеника аеродрома, али да нико од чланова јеменске владе није страдао.

“Издајнички чин, којег су милитанти покрета Хуси јутрос извели на аеродрому у Адену, неће одвратити јеменску владу од њеног посла“, наводи се у саопћењу.

По видео-снимцима на друштвеним мрежама, на којима се виде чланови владе како излазе из авиона, нико од њих није рањен.

Министар комуникације Нагиб ал Авг који је био у авиону, изјавио је АП-у да је чуо двије експлозије и да претпоставља да је ријеч о нападу беспилотним летелицама.

Специјални изасланик УН за Јемен, Мартин Грифитс , оцијенио је напад као “неприхватљив чин насиља”.

Министри су се врац́али у Аден пошто су прошле недјеље положили заклетву у оквиру реконструкције владе послије договора са побуњеницима на југу Јемена.

Међународно призната влада Јемена углавном је дјеловала из Ријада где је самоиницијативно отишла због грађанског рата.

Неколико десетина хиљада људи погинуло је од почетка грађанског рата у Јемену 2015. године, а милиони су расељени.