Земље широм свијета апелирале су на смиреност након вишедневних немира у Јерусалему и напада Израела и Палестинаца.

САД, Еуропска унија и Велика Британија позвале су Израел и Палестинце да што прије смање тензије.

Насиље је ескалирало у понедјељак навечер након што су припадници Хамаса испалили ракете према Јерусалему.

Као одговор, израелска војска покренула је зрачне ударе на милитантне циљеве у појасу Газе.

Палестински здравствени службеници у Гази извијестили су да су 22 особе, укључујући дјецу, погинуле у нападима. Израелска војска рекла је да је међу убијенима најмање 15 чланова групе Хамас која влада Газом.

Хамас је пријетио нападима, након што су стотине Палестинаца рањене у сукобима с израелском полицијом на светом мјесту у Јерусалему у понедјељак.

Израелски премијер Бењамин Нетанyаху рекао је да је Хамас “прешао црвену линију” и да ће Израел одговорити “великом снагом”.

Протеклих дана у Јерусалему се годинама догађало најгоре насиље.

Све жешћи сукоби између израелске полиције и палестинских демонстраната у комплексу у јерусалимском Старом граду пријетили су да ће покренути шири сукоб.

Палестинце је разљутило ограничење приступа комплексу, у којем се налази џамија ал-Акса – треће најсветије мјесто у исламу, заједно с Храмском гором – најсветијим мјестом у жидовству.

Рано у уторак, Палестински Црвени полумјесец, хуманитарна група, извијестио је да је више од 700 Палестинаца озлијеђено у сукобима с израелским снагама сигурности у Јерусалему и широм Западне обале.