Све тежа епидемиолошка ситуација у Босни и Херцеговини. Нови сојеви се брзо шире, а њихово сузбијање је све теже. Стручњаци упозоравају, ако буде настављена пропусност ка Босни и Херцеговини без контроле уласка и обавезног негативног ПЦР теста, све би нас могло скупо коштати. Иницијативе постоје, али надлежни без конкретних корака.

Бројни су захтјеви са различитих нивоа власти за увођењем обавезног негативног ПЦР теста за све оне који желе ући у Босну и Херцеговину, без обзира на држављанство.

ЕДИН ФОРТО, премијер Кантона Сарајево

“Посебно забрињава чињеница да у овако драматичној епидемиолошкој ситуацији и даље не постоји никаква контрола улаза у БиХ, упркос сталним захтјевима да се уведе обавеза посједовања негативног ПЦР теста, не старијег од 48 сати, прије уласка у БиХ”, рекао је Форто.

ДРАШКО СТАНИВУКОВИЋ, градоначелник Бање Луке

“Појачан је притисак на ГП Градишка, а грађани из других градова гдје су рестриктивније мјере, када говоримо о угоститељским објектима, долазе у Бању Луку, што додатно утјече да се ситуација с пандемијом погоршава“, казао је Станивуковић.

МИРСАД КАЦИЛА, предсједник Одбора за здравство ЗД ПФБиХ

“Пети приједлог је покушај или закључак да се уведе обавезан ПЦР тест приликом уласка у Босну и Херцеговину, у зависности колике ингеренције посједује у овом моменту Федерални парламент или Влада”, истакао је Кацила.

Закључке Одбора за здравство усвојио је Федерални парламент на претходној сједници. Хитну сједницу би, како су затражили из Четворке, требао одржати Представнички дом Парламента Босне и Херцеговине.

Образложење захтјева за сазивање хитне сједнице Заступничком дома Парламента БиХ:

“Узимајући у обзир да Вијеће министара БиХ није наведене мјере увело самоиницијативно, нити је то урадило након јавних позива да такве мјере уведе, одржавање хитне сједнице са овом тачком дневног реда је неопходно како би Дом наложио Вијећу министара БиХ да те мјере уведе.”

Хоће ли сједница бити заказана, нисмо добили информацију. Одлуку о увођењу обавезног ПЦР теста, Вијеће министара БиХ неће донијети без става стручњака.

ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА, предсједавајући Вијећа министара БиХ

“Оно што је став Вијећа министара јесте да ће све усаглашене ставове здравствених радника у БиХ испоштовати и донијети потребне одлуке. У овом тренутку не постоји такав захтјев од здравствених радника у БиХ“, нагласио је Тегелтија.

Селективно увођење контрола уласка у неку земљу које се до сада проводило у већини европских земаља, није дало резултате, рекао је Зељковић из Института за јавно здравство Републике Српске. Ако би дошло до увођења ове мјере, каже Зељковић, потребно је да се односи на све.

БРАНИСЛАВ ЗЕЉКОВИЋ, Институт за јавно здравство Републике Српске

“Без обзира да ли је грађанин БиХ или било које друге земље да се контролише ПЦР методом, али да та иста реципрочна мјера постоји и у тој земљи”, рекао је Зељковић.

Стручњаци упозоравају, досадашња пропусност према Босни и Херцеговини већ много кошта и државу и њене грађане. Оваква мјера требала се рјешавати прије погоршања епидемиолошке ситуације.

ЕДНАН ДРЉЕВИЋ, шеф Цовид одјела Опће болнице “Прим. др. Абдулах Накаш”

“Да смо тада ограничили улазак у БиХ не би дошло и до појаве британског соја који се појављује у више од 80 посто обољелих, а појављује се и чешки сој, може очекивати и јужноафрички сој или бразилски да се појави и да још више закомплицира ионако тешку ситуацију”, наглашава Дрљевић.