У истом дану када се у Бањалуци расправљало о потреби деполитизације јавних предузећа, Влада Републике Српске, због вишемилионских губитака у прошлој години, смијенила је 10 директора организацијских јединица Јавног предузећа “Шуме Републике Српске”. Транспарентност, одговорност за пословне резултате, контрола над радом и уклањање политичких утјецаја, четири су ствари које се морају увести, ако се јавна предузећа у нашој земљи желе учинити ефикаснијим. Закључак је ово радних група које је невладина организација Центри цивилних иницијатива, у циљу унапређења пословања и деполитизације јавних предузећа, формирала са представницима законодавних тијела на нивоима ентитета и Кантона Сарајево.

Јавна предузећа након избора постају страначки плијен и стављају се под директну контролу политичких партија. На руководеће позиције искључиво се запошљавају страначки кадрови, што најчешће доводи до лоших резултата пословања и лоших јавних услуга за грађане.

Влада и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, одлучили су да стану у крај лошем пословању у ЈП „Шуме РС”. Због минуса од 5,3 милиона КМ у прошлој години данас је смијењено десет директора из исто толико организационих дијелова ове јавне компаније. На први поглед, образложењем да ће на њихова мјеста бити именовани људи код којих ће се гледати стручност, а не страначка припадност, изгледало је као да су послушали препоруку о потреби деполитизације јавних предузећа и мијешања странака у њихов рад. Али, само на први поглед.

Из Владе РС најављено је да ће се ускоро преиспитати рад Управе и Надзорног одбора „Шума РС”, али и још неких јавних компанија. Није речено само да ли се Влада тога сама сјетила или неко други кога не занима политика него искључиво стручност и компетентност.