Пројекат Е-беба у Републици Српској, којим би било олакшано уписивање и регистровање новорођенчади, требао би бити промовисан сљедеће седмице. У жижу јавности прије двије године доспио је критикама опозиције због цијене и одабира извођача, а ових дана због кашњења у реализацији која је раније најављена за крај 2019. године. Питања новинара о томе зашто касни пројекат и како је утрошен новац грађана, изазвала су бурну реакцију Министарства.

Пројекат Е-беба Влада Републике Српске је покренула 2019. године. Тада је на тендеру посао осмишљавања и инсталирања система евиденције и уписа новорођенчади директно у породилиштима добила фирма “Проинтер”. Вриједност са ПДВ-ом износила је 800 хиљада КМ. Министар Срђан Рајчевић, али и други представници владе, најавили су тада да ће овај користан пројекат заживјети до краја исте године. Међутим то се из, до сада непознатих разлога, до данас није догодило.

Разлоге упркос настојањима није сазнао ни новинар Никола Морача, који је за портал Инфорадар то и написао. На једноставна питања, каже, није добио никакав одговор.

НИКОЛА МОРАЧА, новинар

“Шта је било са тим пројектом? У којој је фази његова реализација? На који начин је утошено тих 800 000 КМ? Ништа није било. Закон о слободном приступу информацијама им даје рок од 15 дана, они нису одговорили ни након више од мјесец дана. И наравно да смо написали текст без тог њиховог одговора, без било чијег одговора”.

Након текста под насловом „Пројекат Е-беба заборављен, гдје је завршило 800 000 КМ?“ реаговало је Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информатичко друштво.

Кашњење пројекта образложили су пандемијом коронавируса, а наводе из текста назвали популистичким, неистинитим и тенденциозним.

„Тврдње о неизвјесности његове реализације и финансијске конструкције која је пратила процес јавне набавке су лажне и као такве срачунате на саботажу овог значајног подухвата, који ће поједноставити досадашње процедуре у вези са уписом у матичне евиденције и дефинисањем статуса новорођенчади у породилиштима широм Републике Српске“.

Аутор текста реакцију Министарства сматра обрасцем понашања већине институција када се постави питање трошења новца грађана.

Пројекат Е-беба раније је најгласније критиковао бивши народни посланик Драшко Станивуковић. Због тога је пријављен за клевету, јер министар Рајчевић сматра да није компетентан да процјењује вриједност пројекта.

ДРАШКО СТАНИВУКОВИЋ, бивши народни заступник у Народној скупштини Републике Српске

“Није тешко да се уђе у тендерску документацију и да имате пријатеље који су власници или раде ту врсту посла и да пошаљете колико кошта та врста спецификације. Кажу да је максимална цијена тада да чак и зарадите 80, ево нека је 100 000 КМ, што значи да је неко то наплатио осам пута више, око 800 000 КМ”.

Истовремено, удружења грађана која заступају пронаталитетну политику сматрају пројекат корисним што се показало и у земљама у окружењу у којима функционише већ годинама.

ЈОВО РАДОВАНОВИЋ, Удружење породица са четверо и више дјеце 4+

“То је свакако добро, то је давно требало да се уради, да има евиденција на једном мјесту и да родитељи не морају да ходају од врата до врата шта треба, који папири”.

Пројекат Е-беба требало би да буде промовисан за седам дана у Болници Св Лука у Добоју, гдје ће проћи тестну фазу. Почетком овог мјесеца, саопштили су нам из ове установе, постављена је одговарајућа електронска опрема, а лица која ће уносити податке задужила су електронске картице, помоћу којих се логују у апликацију. Извршена је и додатна обука особља.

Апликација омогућава да у породилиштима новорођенчад буду уписана у матичне књиге, добију ЈМБГ, пријаве здравствено осигурање и мјесто пребивалишта, а родитељи сву документацију добију на кућну адресу.