Соња Караџић Јовичевић, потпредсједница Народне скупштине Републике Српске саопћила је како је име њеног оца злоупотребљено те да табла с његовим именом на студентском дому на Палама треба бити уклоњена јер је “обесмислена и укаљана”.

У обраћању јавности казала је како се “име њеног оца користи за политичко препуцавања и тренирање строгоће”, те да је вријеме да се с тим престане јер посљедице трпи породица.

“Невјероватно је да након скоро пет година од постављања те табле она добије толику политичку тежину и важност. Намјерно се заобилази чињеница да је постављање табле била одлука свих релевантних фактора политичке и академске заједнице и том догађају су присуствовали. Чланови породице су били позвани, а онда смо након тога били изложени увредама дијела јавност. Сасвим је сигурно да би и у другом дијелу јавности били изложени да и да се нисмо појавили. Душебрижници који су годинама ћутали и даље чуте на кршење људских права мене, мог оца и других породица и чланова СДС-а, сада су најгласнији у лажној бризи и прврежности према Радовану Караџићу, гдје су били када је требало исказати истинску људску бригу”, казала је Караџић Јовичевић.

Истакал је како “никоме не треба бити циљ да од предмета прави изговор за драму, понижавање или ликовање, нити српски народ због тога треба осјећати, револт, тугу или разочарење, да се ставра анавијачка атмосфера или креира вербални сукоб”.

“Табла је средство забрињавајућих закулисних радњи и тиме је потпуно обесмислена и укаљана и треба бити уклоњена. Ако не може да стоји тамо из поштовања, онда не треба ни из ината. Надам се да ће уклањањем табле бити стављена тачка на дневне политичке обрачуне и злоупотребу имена”, поручила је Караџић Јовичевић.

Дом је 20. марта 2016. године отворио Милорад Додик, тада премијер РС, а добио је назив по Радовану Караџићу који је само четири дана касније у Хашком трибуналу првостепено осуђен на 40 година затвора због геноцида и злочина против човјечности. Коначном пресудом је осуђен на доживотни затвор, а проглашен је кривим за прогоне, снајперско дјеловање и гранатирање Сарајева, те за геноцид у Сребреници.