Замјеник министрице вањских послова БиХ и предсједатељ Повјеренства за сурадњу с НАТО-ом БиХ мр.сц. Јосип Бркић разговарао је јучер са замјеницима помоћника америчког државног тајника Маттхеw Палмером, који је и посебни изасланик Стате Департмента за западни Балкан, и Мицхаелом Мурпхyјем.

У фокусу разговора била је актуална политичка ситуација у Босни и Херцеговини, с нагласком на НАТО пут наше земље те измјене Изборног закона.

Бркић је истакнуо да напредовање БиХ на еуроатлантском путу доприноси стабилности и напретку не само наше земље, већ и регије. Информирао је суговорнике о значају формирања Повјеренства за сурадњу с НАТО-ом БиХ, те начину и динамици рада тог тијела.

Изразио је задовољство што је Повјеренство за сурадњу с НАТО-ом прошлог мјесеца једногласно усвојило Нацрт Програма реформи за 2021. годину, након чега је услиједила даљња административна процедура. Додао је да очекује да документ који дефинира политичко-правни оквир за сурадњу БиХ и Сјеверноатлантског савеза већ крајем свибња уђе у завршну фазу усвајања.

Захвалио се досадашњој америчкој потпори реформским процесима те еуропском и еуроатлантском путу Босне и Херцеговине.

На састанку је било ријечи и о измјенама Изборног закона БиХ. Бркић је нагласио да је рјешавање изборног законодавства кључни политички предувјет, сукладно одлукама и препорукама институција Еуропске уније.

Извијестио је америчке дужноснике о успостављању и раду Интерресорне радне скупине за измјену Изборног закона БиХ те нагласио значај овог процеса који ће означити еуропску будућност и реформски пут Босне и Херцеговине.

Замјеници помоћника државног тајника САД-а Маттхеw Палмер и Мицхаел Мурпхy истакнули су тијеком разговора да ће Сједињене Државе наставити с пружањем помоћи и потпоре нашој земљи тијеком проведбе предстојећих реформи.

Поновили су како САД од БиХ очекује: измјене изборног законодавства, ограничене промјене Устава како би се провеле пресуде Еуропског суда за људска права и Уставног суда БиХ те реформе у областима правосуђа и економије. На крају су нагласили да Босна и Херцеговина треба убрзати динамику проведбе реформи у овој години како би се стабилизирала политичка ситуација пред надолазећу изборну годину 2022.