Доњи дом јапанског парламента изабрао је данас Јошихидеа Сугу за новог премијера, а он је најавио формирање ”кабинета континуитета” након што је на функцији замијенио Шинза Абеа. Абе је на тој функцији био осам година.

Очекује се да ће Суга задржати половину министара из кабинета Абеа, који се повукао из здравствених разлога.

Суга, дугогодишња Абеова десна рука на положају Владиног секретара, обећао је да ће проводити многе програме претходног премијера, укључујући економску стратегију, и да ће реализовати структурне реформе, што обухвата и смањење бирократије.

Суга је убједљивом већином претходно изабран за лидера владајуће Либерално демократске странке. На положају премијера суочава се са серијом изазова, од сузбијања епидемија Covida 19 до опоравка економије и рјешавања проблема убрзаног старења јапанског становништва.

Он нема много директног дипломатског искуства, а мораће да се суочи и са све израженијом конфронтацијом САД и Кине, изгради везе са Вашингтоном послије америчких предсједничких избора 3. новембра и покуша да очува везе Токија са Пекингом.

Домаћи медији преносе да ће половину нове Владе чинити људи из Абеовог кабинета. Међу министрима ће бити само двије жене, а просјечна старост чланова Владе је 60 година.

Абеов млађи брат Нобуо Киши је најозбиљнији кандидат за министра одбране, а Таро Коно ће са ове позиције прећи на функцију министра за административне реформе, коју је и раније обављао.

Јасутоши Нишимура, први Владин човјек за мјере против Covida 19, остаће министар економије, а Кацунобу Като, досадашњи министар здравља, вјероватно ће постати главни Владин секретар.