Након коначне пресуде у Холандији, према којој је ова земља дјелимично одговорна за смрт 350 мушкараца у Сребреници у јулу 1995. године, влада те државе је формирала експертску комисију која ће одредити одштету за преживјеле чланове породица. Комисија је формирана након што је Врховни суд Холандије пресудио да је Холандија имала “врло ограничену” одговорност за геноцид.

Фазила живи у Сребреници. У Поточарима је укопала мужа и сина. Данас води Удружење “Мајке Сребренице”. Мајкама, каже, нико не може надокнадити штету нити вратити дјецу, мужеве, браћу и све људе који су убијени за неколико дана 1995.године.

ФАЗИЛА ЕФЕНДИЋ, Удружење “Мајке Сребренице”

“Ми смо живјеле и живимо и без те материјалне накнаде, али је нама више битно да се ријеши и да се прихвати одговорност у већем проценту и друге европске државе да исто тако прихвате, да се казне починиоци геноцида, да се скине одговорност са цијелог становништва, јер зна се именом и презименом ко је ратни злочинац”.

Одлуком Врховог суда Холандије утврђено је да је та земља имала, како је наведено, “врло ограничену” одговорност за геноцид који је почињен у јулу 1995. у Сребреници. Одговорност холандског батаљона тиме се свела на 350 људи који су 13. јула предати снагама Војске Републике Српске, а који су касније убијени. У Удружењу мајке енклави Сребеница и Жепа кажу да 18 година воде процес против Холандије.

МУНИРА СУБАШИЋ

“Није добро што ће се за један дио добити, а за други не припадају ни да су одговорни ни да су жртве, а холандска влада и холандаски батаљон и министарство одбране које је прихватило одговорност су одговорни не само за људе који су били унутра, него и оне који су били около и који су пошли шумом, њихова је била мисија да нас штите”.

Парламент Холандије је донио одлуку да се формира стручна комисија која ће сачинити приједлог накнаде штете преживјелим жртавама геноцида, појашњава члан међународног тима који заступа удружење жртава.

СЕМИР ГУЗИН

“Тај приједлог ће се сачинити у сарадњи са нашим адвокатским тимом и нашим адвокатским тимом у Холандији, ми ћемо настојати да та понуда буде што је могуће више достојанственија, примјеренија и надамо се да ћемо овај пут по сваку цијену избјећи вођење дугог судског поступка”.

Адвокат подсјећа да се пред Европским судом за људска права у Стразбуру води процес, жалба на пресуду Врховног суда Холандије, да је вјероватноћа у оквиру које би ликвидирани мушкарци могли преживјети да их је холандски батаљон заштитио након пада Сребренице десет одсто.