Још један рамазан у доба пандемије. Вјерници су стрпљиви, а представници вјерске заједнице позивају на досљедност у поштивању прописаних епидемиолошких мјера. Колико је рамазан другачији и ове године и шта се промијенило?

Да није пандемије, наша екипа би била у посјети породици која традиционално дочекује рамазанске дане, и његује дух рамазана. Присуствовали бисмо прављењу торте за ифтар најмлађег члана породице Хаџић. Поштујући епидемиолошке мјере и нову нормалност, овај сусрет одржали смо онлајн.

АЗРА ХАЏИЋ и кћерка ЕСМА

“Ова пандемија је све животне ствари промијенила из темеља. Није ни рамазан што је некад био, не можемо припремати ифтаре онакве какве смо припремали за што шири круг људи али га зато можемо провести у кругу своје породице са својом дјецом. Помогла је мами да направи ову торту вечерас за ифтар”.

Једна од неизоставних рамазанских традиција у Сарајеву и дио готово сваке ифтарске софре јесу сомуни.

БЕЋИР АЉОВИЋ, некадашњи власник пекаре

“То је традиција старинска. Ја сам 42 године провео у овој дјелатности, некад је интересантнији рамазан био и сомуни него сад, данас је доста раје само чуло за сомун. Вјероватно је и полицијски час урадио своје, сад свако дође раније да узме сомуне, ми смо знали и навече послије ифтара продавати за сехур, сада тога више нема.”

Редова за куповину сомуна можда неће бити, али ће бити њиховог мириса и опет ће наћи пут до свачијег дома, у складу са прописаним мјерама. Још један рамазан у пандемији је прилика за вјернике да буду стрпљиви и племенити, упутио је поруку вјерницима Реис Кавазовић.

ХУСЕИН еф. КАВАЗОВИЋ, реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ

“Нека наша вјерничка досљедност у поштивању хигијенских и епидемиолошких мјера буде баш додатни рамазански ибадет и мали допринос у спашавању људских живота. Оживимо вјеру у својим срцима и у својим домовима.”

Управо све досадашње мјере, па и полицијски сат од 21 сат до пет сати ујутро остају на снази до даљњег, одлука је федералног Кризног штаба. Иако је неколико кантона затражило од Владе Федерације помјерање полицијског сата на 23 сата како би вјерници могли обавити вјерске обреде, како сазнајемо Федерална влада ће подржати став стручњака. За то вријеме остају нам само ријечи малене Есме и њене мајке.

„И да ова корона једном прође. Говорили су да ће 2022. корона проћи заувијек”.