Много критика у јавности посљедњих дана изазвало је гостовање редитеља филма ”Дара из Јасеновца”, Предрага Антонијевића, код новинара Миломира Марића на једној србијанској телевизији. Они су у свом разговору омаловажавали жртве приједорских логора. Приједорски логораши кажу да годинама чекају усвајање закона који би их штитио и који не би дозволио да се манипулира њиховим судбинама.

Апсурдно је о овим изјавама уопће расправљати, каже Фикрет Алић, познат као логораш са жице. Кад год дође на мјесто гдје се налазио логор „Трнопоље“, у којем је и настала његова слика која је обишла цијели свијет, пробуде му се сјећања на најгоре тренутке у животу.

ФИКРЕТ АЛИЋ, бивши логораш

”Ако нису били логору, зашто је онда убијено 1800 људи? У Кератерму, за ноћ, 200 људи је убијено, који су нађени у Томашици. Нека га је срам и стид цијелог свијета што пљује по међународној заједници и пресуди Хашког трибунала. Са приједорске регије је осуђено највише ратних злочинаца.”

Иако су их овакве изјаве забољеле, приједорски логораши кажу да их нису изненадиле, јер се већ годинама суочавају са покушајима негирања дешавања у Босни и Херцеговини, постојања логора, геноцида у Сребреници. За све ово дио кривице иде и држави Босни и Херцеговини, јер још не постоји закон који би штитио логораше, каже Јусуф Арифагић.

ЈУСУФ АРИФАГИЋ, бивши логораш

”Немамо многе законе које је Њемачка донијела послије свих логора, гдје су били Јевреји и остали народи, захваљујући фашизму. Тако да ја често пута одговор или кривицу видим управо код нас у Босни и Херцеговини, да ми који смо преживјели све то што смо преживјели, логоре, тортуре и доказали, на крају крајева, да се у овој земљи догодио геноцид на одређеним мјестима, нисмо имали снаге у себи да донесемо законе који ће нас заштитити.”

Закон о правима жртава тортуре се већ више од 5 година налази у процедури, јер нема жеље за његовим усвајањем. Посљедица свега тога су и оваква дешавања, а предуслов за респект свих жртава је доношење одговарајућег закона, истиче предсједник Савеза логораша у Босни и Херцеговини, Сеид Омеровић.

СЕИД ОМЕРОВИЋ, предсједник Савеза логораша у БиХ

”Приче и уобичајени ставови требају да се темеље на респекту и уважавању и властитих, али исто тако са још већим сензибилитетом, треба да респектујемо туђе жртве. Савез логораша у БиХ стоји на становишту да су све жртве жртве и да се све требају респектовати са одговарајућим нивоом поштивања, што ми већ годинама не доживљавамо од стране Србије.”

Док не буде донесен закон о жртвама тортуре, логораши ће и даље трпјети неправду и суочавати се са покушајима манипулисања њиховом судбином. И то све без икаквих санкција за оне који то чине.