Јужна Кореја суспендовала је бесплатну вакцинацију против грипе након извјештаја о проблемима у складиштењу доза током превоза, чиме су ометени планови за превентивно дјеловање како би се олакшао посао здравственом систему усљед пандемије вируса корона.

У Јужној Кореји, гдје је од аугуста у порасту број обољелих од Цовид-19, планирано је да се набави 20 посто више вакцина против грипе у односу на прошлу годину како би било заштићено 30 милиона људи.

Бесплатна имунизација требала је да почне данас – за око 19 милиона људи.

Директор јужнокорејске Агенције за превенцију и контролу обољења (КДЦА) Ђеонг Еункјеонг рекао је да су одређене дозе вакцине које су требале бити у фрижидерима изложене собној температури током превоза у медицинску установу.

Није познато колико је доза угрожено, а власти прегледају комплетну испоруку од пет милиона доза која је данас требала да крене у дистрибуцију.

Поједине азијске земље ове године кренуле су раније и агресивније у програме за вакцинацију против грипа како би се смањио број особа које би могле истовремено да оболе од инфлуенце и Цовид-19.

У Јужној Кореји је у протекла 24 сата од вируса корона обољела још 61 особа, чиме је број заражених порастао на 23.106 уз 388 смртних случајева.