Путање Јупитера и Сатурна крајем децембра ће се поклопити на начин који није виђен са Земље још од средњег вијека, кажу астрономи.

Када Сунце буде зашло 21. децембра, на дан зимске краткодневице, сви они који погледају у небо видјеће Јупитер и Сатурн ближе један другом него што их је ико данас жив имао прилике да види.

Биће то први пут да се такав призор појави на небу послије скоро 800 година.

“Поравњања путања ове двије планете јако се ријетко догађају, углавном једном на сваких 20 година, али ово поравњање које ће бити видљиво ове године изузетно је ријетко јер ће нам обје изгледати нарочито блиске једна другој”, истиче астроном Патрик Хартиган са Универзитета “Рајс” у Хјустону.

Посљедњи пут такав призор је био видљив на ноћном небу са Земље пред зору 4. марта 1226. године.

Приближавање Јупитера и Сатурна траје још од љета, али када буде достигло врхунац, између 16. и 25. децембра размак између њих ће бити мањи од ширине пуног Мјесеца.

Већини посматрача који буду на располагању имали телескоп, свака планета и неколико њихових највећих сателита биће видљиви у истом видном пољу те вечери.

Јупитер и Сатурн би требало да буду видљиви свим становницима планете уколико ноћ буде ведра. Најбоља видљивост ће бити сат времена по заласку Сунца – када ће се планете указати ниско на западном небу. Биће видљивије онима који су ближи Екватору.

Сви који буду пропустили осву астрономску појаву, имаће још једну прилику 2080. године. Послије тога, неће бити друге прилике до послије 2400. године, кажу астрономи.