Број обољелих од коронавируса у Зеничко-добојском кантону ближи се броју од 1.900 људи, а тренутно је активних 400 случајева заразе – рекао је министар здравства и предсједник Кризног штаба Министарства здравства Аднан Јупић.

Истиче да се у ЗДК-у од марта, од првог случаја обољења у ФБиХ који је забиљежен у Зеници, биљежи континуирани али умјерени пораст обољелих, што показује да је Кризни штаб одиграо значајну улогу и постигао успјех у смислу успоравања ширења пандемије, саопћено је из ЗДК.

“Упркос великом броју пацијената можемо бити задовољни епидемиолошком ситуацијом”, истакнуо је Јупић.

Поновио је да се здравствени сектор суочава са два проблема, први је недостатак и замор здравственог кадра, а други проблем је стални мањак тестова за коронавирус који се рјешава “мало по мало”.

Потврдио је да је Зеничко-добојски кантон добио од Свјетске здравствене организације (СЗО) донацију од 6.000 тестова, који ће бити подијељени Кантоналној болници Зеница и Опћој болници Тешањ. На тај начин, уз 1.500 тестова који су раније набављени средствима Владе ЗДК преко Развојног програма Уједињених народа (УНДП), ријешен је проблем тестова за краћи период.

“Већ данас смо предузели активности на набавци нове количине тестова који би задовољили наше потребе до краја године, а у том смислу смо имали конструктиван договор с премијером Ганићем и дијелом Владе и ја сам оптимиста”, рекао је Јупић.

Зеничко-добојски кантон је од избијања пандемије коронавируса успио опремити двије ПЦР лабораторије које су цертифициране, у Зеници и Тешњу, а недавно је купљена додатна опрема која омогућава повећање капацитета тестирања.

Међутим, министар Јупић упозорава да се тестирања морају вршити рационално.

“Имамо капацитете да тестирамо велики број потенцијалних пацијената, али и даље немамо довољно тестова. На добром смо путу да ријешимо и тај проблем и мислим да ћемо врло брзо моћи констатовати да ћемо моћи збринути све пацијенте с подручја ЗДК-а, па чак и помоћи другим кантонима”, додао је министар.