Министар здравства и предсједник Кризног штаба Министарства здравства Зеничко-добојског кантона (ЗДК) Аднан Јупић изјавио је данас да је епидемиолошка ситуација у том кантону још увијек неповољна, али да се биљежи побољшање свих епидемиолошких параметара.

По његовим ријечима, број активних случајева је мањи од 200, док је тај број у појединим фазама пандемије износио и до 1.700, а значајно је смањен и број пацијената у Кантоналној болници Зеница и Опћој болници Тешањ.

“И број смртних случајева је пуно мањи него што је био у протеклом периоду, а то све указује да долази до побољшања епидемиолошке ситуације”, рекао је Јупић.

Важеће епидемиолошке мјере које је донијела Влада ЗДК на приједлог Кризног штаба вриједе до 20. маја, а Јупић је најавио да ће Кризни штаб до тада вјероватно предложити додатно ублажавање мјера и укидање појединих ограничења.

“Ситуацију не смијемо схватити олако, јер пандемија није готова. Пред нама је један дуг пут и само скупа и с придржавањем мјера можемо изаћи из кризе. Како ситуација буде дозвољавала, ићи ћемо са попуштањем мјера”, рекао је Јупић.

Он је најавио и попуштање мјера на спортским догађајима, рекавши да је задовољан како је у епидемиолошком смислу протекао одбојкашки квалификациони турнир у Арени Зеница, на којем је женска одбојкашка репрезентација БиХ изборила пласман на Еуро.

“Утакмице су протекле на завидном нивоу организације. Надам се да ће ово бити добар пут и показатељ да полако кренемо с враћањем публике на борилишта у почетку у ограниченом, а надам се убрзо у комплетном броју”, истакао је Јупић, саопћено је из Прес-службе ЗДК.