У Шпанији су љекари први пут након 25 година штрајковали тражећи “квалитетно здравље”.

У Шпанији, једној од земаља која је највише погођена новим типом коронавируса, широм земље одржан је једнодневни штрајк на позив Конфедерације лијечничких синдиката (ЦЕСМ).

Због штрајка дошло је и до одгађања операција које нису биле хитне. ЦЕСМ је навео да је учешће у штрајку било 85 посто.

Док су због штрајка одржани протести у многим градовима, љекари су се окупили испред зграде парламента у главном граду Мадриду, рекавши да су против услова рада, који су погоршани пандемијом и владиних мјера.

Синдикални званичници објаснили су да је главни разлог штрајка одлука коју је донијела влада лијеве коалиције због КОВИД-19, којом се лијечницима омогућава рад у другим здравственим подручјима без обзира на њихову специјализацију и олакшава право страних љекара на рад у Шпанији.

Под паролом “квалитетно здравље”, љекари су захтијевали да се побољшају услови рада, да се љекари раде само у областима за која су специјализовани, да се повећа број особља и уложи више у државне здравствене службе.

Даниел Бернабеу, потпредсједник удружења лијечника и здравствених радника у Мадриду, изјавио је да је недостатак улагања у здравство и дуготрајан рад под лошим условима постао још озбиљнији са ЦОВИД-19.

“КОВИД-19 показао је да наша здравствена инфраструктура није довољна против кризе. Нисмо могли бринути о другим пацијентима због КОВИД-19. По нашем мишљењу, ово је врло озбиљан проблем и посебно неподношљив за грађане”, рекао је Бернабеу.

Докторица Бегона Диаз рекла је да су проблеми који су се дуго накупљали због здравствених прекида и лошег управљања досегли неподношљиву димензију с КОВИД-19.

“Кажемо да је доста”, поручила је Диаз.

Љекари су најавили да ће наставити штрајковати сваког посљедњег уторка у мјесецу док се њихови захтјеви не узму у обзир и док не сједну за преговарачки стол с владом.