Црна Гора је поновно најгоре рангирана земља регије према индексу медијских слобода Репортера без граница (РСФ), иако је према најновијем извјешћу те невладине организације са сједиштем у Француској, које је објављено данас, напредовала за једну позицију.

Црна Гора је у извјешћу за 2020. годину, тијеком које је на власти још увијек била Демократска партија социјалиста Мила Ђукановића са својим коалицијским партнерима, заузела 104. позицију од 180 земаља свијета, док су од држава регије испред ње: Словенија на 36. мјесту, Хрватска на 56., Босна и Херцеговина на 58., Косово на 78., Албанија на 83., Сјеверна Македонија на 90. и Србија на 93. мјесту.

У извјешћу се наводи се да су власти наставиле узнемиравати медије, а да су случајеви насиља над новинарима остали некажњени.

”Неколико новинара је ухићено и накратко задржано у притвору 2020. због наводног ширења лажних вијести, али су ослобођени након суђења”, наводи се у извјешћу РСФ, преноси Хина.

Такођер издвојен је примјер ухићења двије особе због сумње да су планирале напад, из свибња 2018., у којем је истраживачка новинарка Оливера Лакиц́ рањена ватреним оружјем у ногу, ”али је и тај случај остао неријешен, као и многи други”, пише о извјешћу репортера без граница о Црној Гори. Наводи се такођер и да је новинар Јово Мартиновић поновно осуђен за наводно кријумчарење дроге, упркос недостатку доказа.

Репортери без граница упозоравају да и даље у јавном медију Радиотелевизији Црне Горе (РТЦГ) недостаје уравнотежени, професионални однос према свим аспектима друштва, те да ”Демократска партија социјалиста (ДПС) и даље контролира РТЦГ, иако је изгубила на посљедњим парламентарним изборима и прешла у опорбу након 30 година власти”.

У извјешћу се такођер наводи да је нова влада као приоритет обећала јачање слободе медија и побољшање увјета за рад медија и новинара као приоритет, те да ће радити на промјени закона о медијима, с циљем уклањања контроверзних одредби према којима би новинари могли бити приморани откривати своје изворе.

”Међутим, након ових обец́ања нису услиједиле никакве законске измјене или било каква побољшања у истрагама насиља над новинарима”, приопћено је из Репортера без граница.

Ова невладина организација своја извјешћа темељи на одговорима на анкетна питања која се постављају новинарима и новинарским удругама.