Поводом данас представљеног УН-овог Универзалног периодичног прегледа (УПР) о стању људских права у БиХ, у Сарајеву је поручено да препоруке из претходног циклуса мјера, након представљених извјештаја, у великој мјери нису проведене и у оним дијеловима гдје су оне дјелимично проведене још увијек нема имплементације.

Наведено је и да је БиХ једина земља која је каснила са подношењем свог извјештаја у оквиру овог процеса.

Делегација Босне и Херцеговине предвођена државном министрицом за људска права и избјеглице Семихом Боровац представила је данас извјештај о стању људских права на сесији Радне групе за Универзални периодични преглед (УПР) при Вијећу за људска права Уједињених нација.

Извјештај је презентиран у оквиру 34. сесије УН-ове Радне групе за УПР, која траје у Женеви од 4. до 15. новембра. Темељем презентираног извјештаја, УН-ова Радна група за УПР ће дати препоруке у циљу унапређења поштивања људских права у БиХ.
Боровац је том приликом навела да се од претходног извјештаја УПР-а до данас много тога промијенило на боље у БиХ додајући да и 24 године након рата још постоје примјери неравноправности и дискриминације, како конститутивних народа, тако и осталих грађана.

Расим Ибрахимагић из Сарајевског отвореног центра (СОЦ), говорио је о људским правима у БиХ и УПР-у.

“Ово је трећи циклус таквог прегледа и он обухвата све чланице УН-а”, појаснио је Ибрахимагић наводећи да је Коалиција организација цивилног друштва БиХ Цивил Социетy Инитиативе фор УПР сачинила је један извјештај који је поднесен Високом комесаријату за људска права УН-а.

У њему су се, како је казао, реферисали на препоруке из претходног циклуса од прије четири и по године и оцјењивали су проведбу управо тих препорука, а које се тичу широког спектра људских права.

“Не бисмо жељели да издвајамо било која од тих људских права као припритетна с обзиром да су сва људска права једнако приоритетна. Оно што је показао наш извјештај јесте да те препоруке из претходног циклуса у великој мјери нису проведене и да у оним дијеловима гдје су оне дјелимично проведене нема још увијек имплементације”, рекао је Ибрахимагић.

Након што државе чланице УН-а данас буду дале препоруке БиХ, појаснио је, држава ће имати прилику да их прихвати, прими к знању или потпуно игнорише.

“Претходних година се показало да те препоруке у већем дијелу нису биле имплементиране. Постоје неке области у којима су оне себе само оцијениле на начин да постоје помаци. Ми се не можемо у потпуности с тиме сложит. Сама озбиљност институција, када су у питању људска права, се показује и тиме да је БиХ једина земља која је каснила са подношењем свог извјештаја у оквиру овог процеса”, рекао је Ибрахимагић.

Земље чланице које дају препоруке БиХ, како је казао, настављају пратити препоруке у областима које они сматрају приоритетним.

“Ми нисмо једина земља, чланица УН-а, која пролази овај процес. Не бих да улазим у поређење са другим државама”, појаснио је Ибрахимагић.

Министарство за људска права и избјеглице ће накнадно достављене препоруке презентирати босанскохерцеговачкој јавности те пратити њихову проведбу.