Директор државног епидемиолошког института Роберт Кох, Лотар Вилер, изразио је у петак забринутост због растуће инциденције у Нјемачкој и наглог ширења британске варијанте коронавируса.

“Инциденција додуше пада у групи млађих од 80 година, али још увијек биљежимо висок број умрлих”, рекао је Виелер.

Институт Роберт Кох у петак је пријавио 10.580 новозаражених коронавирусом и 264 умрла. Седмодневна инциденција је износила 65,4.

Варијанта вируса Б117, тзв. британска варијанта, би, према Bилеру, ускоро могла постати главни узрочник заразе коронавирусом.

“Тада ће бити још теже пандемију држати под контролом”, рекао је челник њемачког института. Он је истодобно указао на то да је тренутно најбољи начин за борбу против пандемије повећање брзине цијепљења.

Као други важан механизам у борби против ширења пандемије Вилер је навео масовну употребу брзих тестова, што је посебице важно с обзиром на то да су школе поновно почеле с наставом уз физичко присуство ученика.
Планирано је да се сви ученици који одлазе у школи тестирају најмање два пута тједно.

Њемачка влада и савезне покрајине најавили су на састанку у сриједу масовну употребу брзих тестова од сљедећег тједна, при чему сваки грађанин има право на један бесплатни тест тједно.

Министар здравља Јенс Шпан је у петак одагнао бојазни да тестова неће бити довољно.

Тестова има више него довољно, приступачни су и лако их је наручити”, рекао је Шпан.

Водећи њемачки ланци дрогерије већ од викенда започињу с продајом тестова на коронавирус.