Средишњи епидемиолошки њемачки институт Роберт Коцх оцијенио је у четвртак тренутну епидемиолошку ситуацију и рекордан број новозаражених од преко 11 тисућа у Њемачкој као “врло озбиљну”.

“У међувремену је ситуација постала врло озбиљна”, рекао је директор Института Роберт Коцх Лотхар Wиелер на конференцији за тисак, након што је објављена бројка од 11.287 новозаражених у посљедња 24 сата. То је највећи број новозаражених у једном дану од почетка пандемије.

Wиехлер је истодобно процијенио како је још увијек могуће спријечити још јаче ширење вируса.

“Тренутно још имамо шанси успорити даљње ширење вируса”, рекао је Wиехлер. По његовим ријечима, већина новозаражених у овом јесенском валу пандемије повезана је с приватним слављима и окупљањима.

“Свугдје гдје се на малом простору много говори и смије постоји опасност од брзе заразе”, рекао је Wиехлер.

Он је истодобно могућност заразе у јавном пријевозу и хотелима оцијенио “релативно ниском”.

Wиехлер је упозорио и на то да локалним здравственим установама које прате ширење пандемије “хитно треба пружити подршку” како би и даље могле обављати свој посао и прије свега пратити ланце ширења заразе.

Директор епидемиолошког института не види потребу мијењања тренутне стратегије борбе против ширења корона вируса у Њемачкој, која се темељи на мјерама хигијене, ношењу маски и одржавању размака.

У читавој Њемачкој је на снази обвеза ношења маске у јавном пријевозу, а у центрима с више од 50 новозаражених на 100.000 становника у року од седам дана, у што у међувремену спадају готово сви градови, постоји и обвеза ношења маске и у пјешачким зонама.

Њемачка је у четвртак на листу ризичних подручја уврстила и Загребачку, Карловачку, Осјечко-барањску, Вараждинску и Бјеловарску жупанију.